6/12/2009

Túrós pogácsa


  • 250 gr margarin
  • 250 gr túró
  • 250 gr liszt
  • 1 sütőpor
  • 1 tojás
  • szezámmag
  • lenmag
Egy tálban gyúrd össze a szobahőmérsékletű margarint és a túrót, majd add hozzá a sütőporral elkevert lisztet. Gyúrd össze az egészet kompakt maszává, hagyd egy fél órát pihenni frizsiderben, alufóliába csomagolva. Nyújtsd a tésztát olyan 1 cm vastagra, szaggass belőle pogácsákat, tedd őket sütőpaprral bélelt tepsibe, kend meg a felvert tojással, szórd meg lenmaggal és szezámmaggal, és süsd 200 C-on, amíg szép aranybarnára nem sülnek.
P.S: Megboldogult Vera nagymamámtól tanultam ezt a receptet, és talán egyike volt az első, saját kezűleg gyártott pogácsáimnak. A recept már már klasszikusnak számít, mert Anyu is ugyanígy csinálja, de láttam már több szakácskönyvben is. A lényeg, hogy hagyjuk a tésztát pihenni, az se árt neki, ha egy egész éjszakát bent pihen a frizsiben. Ja, és hogy ne nyújtsuk túl vékonyra a tésztát:) Az is jó a receptben, hogy mindenből ugyanannyi kell bele, így nagyon egyszerűen hozzá lehet a mennyiséget igazítani a vendégek számához:)

Nincsenek megjegyzések: