11/27/2020

Mézeskalács :)


  • 0,5 kg méz
  • 200 gr cukor
  • 100 gr vaj
  • 1 kg liszt
  • 1 ek szódabikarbóna
  • 1 zacskó Kotányi mézeskalács fűszer
  • 4 tojássárgája
  • tejföl a gyúráshoz, amennyi kell (kb. 2 ek)

A mézet melegítsd össze a cukorral és a vajjal, amíg szép, egynemű nem lesz. A lisztet keverd össze a szódabikarbónával és a mézeskalácsfűszerrel, add hozzá a vajas-mézes keveréket, és a 4 tojás sárgáját. Ahogy gyúrod a tésztát, adj hozzá szükség szerint 1-2 ek tejfölt, vagy amennyi kell, hogy szép, egynemű tésztát kapja, ami szépen összeáll és nem morzsás. Jól csomagold be fóliába, és mehet egy éjszakára a hűtőbe pihenni 😉. Másnap lisztezett felületen adagokban nyújtod, szaggatod, sütőpapírral bélelt tepsiben 180 C-on megsütöd. Nem kell neki sok, kb. 10-12 perc alatt el is készül.

A maradék tojásfehérjét lefagyaszthatod, vagy felhasználhatod pl. ezekhez:

Nutellás-kekszes őzgerinc

Aszalt szilvás csokitorta

Gyümölcskenyér tojásfehérjéből (ez is nagyon jól elvan hosszú ideig, előre el lehet készíteni az ünnepekre)

Nincsenek megjegyzések: