Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 40 dkg vaj/margarin
- 20 dkg porcukor
- 2 vaníliás cukor
- 2 tojássárgája
- 1 sütőpor
Az első adaghoz: (Linzer és Ischler)
- baracklekvár
- porcukor
- csokimáz
- fél diószemek
A második adaghoz: (Mogyorós karácsonyi kekszek)
- 5 dkg pörkölt, őrölt mogyoró
A harmadik adaghoz: (mákos csókok)
- 5 dkg darált mák
- 1 kk fahéj
- meggylekvár
A tészta hozzávalóiból készíts linzer tésztát, majd oszd 3 egyenlő részre. Az első adagot nyújtsd vékonyra, majd szaggass belőle köröket, és virágokat (egy telit és egy középen lukasat). Sütőpapírral bélelt tepsiben süsd 180 C-on 10 percig. Egy teli és egy lukas virágot ragassz össze baracklekvárral, és folytasd, amíg a virágok el nem fogynak. Porcukorral szór meg őket.
Linzerek:)
A köröket baracklekvárral ragaszd kettesével össze, majd a felső kört mártsd csokimázba, és még mielőtt a máz megszilárdulna, tegyél rá 1-1 fél diót.
Ischlerek:)
A második adag tésztához adj hozzá 5 dkg pörkölt, darált mogyorót, jól gyúrd át, majd szaggass belőle csillagokat, fenyőket, szívecskét, vagy más formát.Süsd sütőpapírral bélelt tepsiben 180 C-on olyan 10-12 percig.
Mogyorós karácsonyi kekszek:)
A harmadik adag tésztához keverj hozzá 5 dkg darált mákot és 1 kk fahéjat, majd nyújts belőle hosszú, vékony rudat. A rudat ezután szeleteld fel apró korongokra. Fogj egy fakanalat, a végét mártsd lisztbe, és ezzel készíts a kis korongokon bemélyedéseket. Ezeket töltsd meg meggylekvárral, vagy valami más, pikáns lekvárral.180 C-on süsd őket sütőpapírral bélelt tepsiben.
Mákos csókok:)
P.S: Ígértem Nektek aprósüteményeket, hát megérkeztek! Fogtam a síma linzer alaptésztámat, megdupláztam, aztán el is kezdődött a sütigyártás:) Imádom, ha Karácsonykor sok fajta aprósütemény van, és ez a recept azért is nagyon szuper, mert egy tésztából rögtön 4, teljesen különböző ízvilágú, de nagyon finom aprósütemény lett:)
8 megjegyzés:
Nagyon szépek, és praktikus így egyből többfélét. Nekem ez az ötlet nagyon jól jött, le vagyok maradva :)
Szuper!
Boldog Karácsonyt kívánok neked !
Vidi ti njih, kako su oni lepi :))))
Merry Christmas and Happy New Year! XO
Nina
Megcsináltam a receptet, nem egészen ezt vártam, aztán utólag rájöttem, hogy a vaníliás kiflit szoktam ebből a tésztából csinálni, annak nagyon finom, de a linzerről nekem más állag jut eszembe, keresem tovább akkor az igazit :)
viszont szeretném megkérdezni, hogy a mákos csókról ugye ez a kép sütés előtt van? Mert nekem sütés közben teljesen szétfolytak, és lekváros közepű "kekszek" lettek. Ízre igazán finom, csak a látvány nem az, amit vártam. Vagy mégis elrontottam valamit????
Kikocs, igazából ez egy síma omlós tészta, remélem, azért ízlett, attól függetlenül, hogy állagra nem az, amit elképzeltél:)És Neked milyen az igazi linzer tészta? Írd meg, ha van kedved, hátha közösen megtaláljuk a kedvedre valót! A mákos csókról a fotók természetesen sütés után készültek, nekem nem laposodtak el, lehet, hogy picit tovább sütötted? Vagy túl vékonyra lettek vágva a korongok?Másra nem igazán tudok gondolni.Egy biztos tipp, amikor felszeleteled a hengert, próbáld egy picit megformázni úgy, hogy pereme legyen, akkor biztos nem csúszik szét:)
Tegnap elkészítettem a receptet, tökéletes, isteni finom! Annyit változtattam, hogy a linzer alaptésztába tettem két evőkanál tejfölt. (Nagyon jót tett neki, finom puha lett a tészta.) A mákos csók nálam tökéletesen megőrizte a sütés előtti formáját, nem folyt sehova. A mogyorós süti mennyei, a lekváros linzer klasszikusan isteni (igaz, én sütés előtt ragasztom össze őket lekvárral), az islert hagytam utoljára, de addigra elfáradtam, így inkább kókuszt gyúrtam a tésztába, és holdakat szaggattam belőle. Nem volt panasz! ;) Eva, ismét köszönet a csodás receptért! P.Ági
Megjegyzés küldése