11/26/2010

Szerb pogácsa

Amikor Max-nál láttam a szerb pogácsáról szóló posztot, rájöttem, hogy még nem is mutattam meg Nektek, hogy én hogyan készítem, így most pótlom az elmaradást. A pogácsa szó picit megtévesztő lehet, mert szerbül igazából minden kerekre formázott kenyeret "pogača"-nak hívnak, míg a magyar pogácsának szerbül a "pogačice" (pogača kicsinyítő képzős változata) felel meg. Na, ennyit a lingvisztikáról, mostmár áttérek a receptre. Igazából ez a kenyér ünnepi alkalmakra szokott készülni, nem véletlenül, mert egyrészt nagyon finom, másrészt pedig nagyon mutatós is, és az elkészítése sem egy ördöngősség.Szóval, itt a recept:



  • 1 kg liszt
  • 6 dl tej
  • 1 kocka élesztő
  • 1 kk cukor
  • 2 ek só
  • 1 sütőpor
  • 200 gr olvasztott vaj/margarin
  • 1 tojás
  • szezámmag

1 dl tejet melegíts meg, keverd el benne a cukrot, morzsold bele az élesztőt, keverd össze, és hagyd felfutni. Közben a maradék tejet is melegítsd langyosra. A lisztet keverd el a sütőporral, add hozzá a sót, a tejet, és a felfuttatott élesztőt. Gyúrj belőle rugalmas tésztát, fedd le konyharuhával, és hagyd 1 órát kelni. Amikor a tészta megkelt, borítsd lisztezett felületre, és nyújts belőle minél vékonyabb téglalapot. Kend be az egész téglalap felületét olvasztott vajjal vagy margarinnal, majd jó szorosan tekerd fel, mint a beiglit. Ebből a tekercsből vágj kb. 7-8 cm-es darabokat. Egy nagyobb, magas falú lábast kenj meg olvasztott vajjal/margarinnal, majd helyezd el benne a tekercs darabokat (nem kell túl szorosra, úgyis nőni fognak sülés közben). A tetejét kend le felvert tojással, szórd meg szezámmaggal, és süsd 180 C-ra előmelegített sütőben, amíg szép aranybarnára nem sül. Hagyd a lábasban egy picit hűlni, majd borítsd tálcára.

P.S: Ha nagyon biztosra akarsz menni, nyugodtan ki lehet a lábast bélelni sütőpapírral, bár nálam még eddig nélküle is mindíg gond nélkül kijött:) Ugye milyen szép?

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hát ez meseszép! Én mostanában rá vagyok kattanva a háti pékségre, így "őt" sem hagyhatom ki! A tésztatekercseket egy rétegben teszed a lábosba? Mennyire legyen mély a lábos?
Köszönöm, ha válaszolsz!

Andrea

Bianka írta...

Nem szép gyönyörű

Ottis írta...

Nagyon szép!

Eva írta...

Drága Andi,

a tésztatekercseket, mivel elég "magasak"(7-8 centis darabokra/rudakra vágod őket), 1 rétegben kell a lábasba tenni, tulajdonképpen beleállítgatod őket. A lábas legyen annyira mély, hogy amikor beleállítgatod a tésztarudakat, még legyen kb. 4 ujjnyi hely az edény pereméig. Remélem, tudtam segíteni. Puszi

Eva írta...

Bainka, ottis, köszi szépen:)

Garffyka írta...

Akár kenyér, akár pogácsa, nagyon hívogatóan kacsintgatnak :)

Névtelen írta...

Szia Eve,
bocsi, ha hülyeséget kérdezek, de a tésztába nem kell tojás?
Előre is köszi a választ.
Andy

Eva írta...

Szia Andy,

nem, nem kérdeztél hülyeséget, általában a kalács tésztákba szokott kelleni tojás, de ebbe nem kell:)Ha van bármi kérdés még, nyugodtan írj, nagyon szívesen segítek!

Évi