Hát az valahogy úgy volt, hogy sosem készítettem még égetett tésztát. Picit idegenkedtem tőle, meg aztán el sem tudtam képzelni, hogy hogy is fog abból az összefőzött akármi tésztából szép magas, levegős fánk lenni. És még sorolhatnám. Akkor aztán csak nekiálltam, vettem a már meglévő konyhai krémnyomóm mellé még egyet, és a család kívánságára elkészítettem életem első képviselőfánkját. Na és hogy milyen lett? Isteni!Ha pontosan követitek a receptet, Nektek is elsőre hibátlanul fog sikerülni! Húsvétra bátran vegyétek fel a sütemény listára
- 2,5 dl víz
- 125 gr margarin
- 1 ek cukor
- csipet só
- 150 gr liszt
- 4 tojás
Krém:
- 0,5 l tej
- 250 gr cukor
- 2 vaníliás cukor
- 4 ek étkezési keményítő
- 2 tojássárgája
- 80 gr margarin (eredeti szerint 125, de én kevesebbet szoktam a krémbe)
És még:
- 2,5 dl habtejszín
- porcukor
A sütőt melegítsd elő 200 C-ra. Fogj egy kisebb lábast, és öntsd bele a vizet, add hozzá a margarint, a cukrot és a csipet sót, majd tedd fel főni. Amikor már forr, keverd bele a lisztet és keverd az egészet szép csomómentesre. Vedd le a tűzről, és hagyd egy kicsit hűlni. Amikor már kihűlt, egyenként keverd bele a tojásokat is.Az így kapott tésztát töltsd habzsákba, vagy krémnyomóba (amivel könnyebben tudsz/szeretsz dolgozni), és sütőpapírral bélelt tepsibe nyomj belőle kis fánkocskákat (ne legyenek túl közel egymáshoz, mert szépen meg fognak nőni).Mehetnek be a sütőbe, ekkor vedd le a hőfokot 180C-ra, és rá se nézz kereken 40 percig (na jó, ránézhetsz, de a sütő ajtaját tilos kinyitni!)
Közben nekiállhatsz elkészíteni a krémet. 2 dl tejben keverd el az étkezési keményítőt és a tojássárgákat, a maradék 3 dl tejet a cukorral és a vaníliás cukorral tedd fel főni.Amikor már forr,öntsd hozzá a tojássárgás cuccot, és főzd össze szép sűrűre. Hagyd hűlni, majd keverd hozzá a margarint. A habtejszínt verd kemény habbá.
Most már csak a fánkok töltése maradt hátra: vágd félbe a fánkokat, mindegyikbe nyomj habzsákkal először a sárga krémből, majd a tejszínhabból, és nyomd rá a tetejét.Ha mindegyikkel elkészültél, szórd meg a tetejüket porcukorral, és már viheted is az asztalra az elkészült gyönyörűségeket.
Recept innen kipróbálva.
Recept innen kipróbálva.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése