12/13/2020

Ikeás mézeskalács

Ha hiszitek, ha nem, a két hete sütött nagy adag mézes mind egy szálig elfogyott!Úgyhogy nekiálltam, és lesütöttem még egy jó nagy adagot, 1 kg lisztből. Múlt héten jártam az Ikeában, ahol a konyharészlegen mézeskalácsreceptet is osztogattak. Teszteltem, és meleg szívvel ajánlom, készítsétek el bátran :)


  • 1 kg liszt
  • 300 gr porcukor
  • 3 kk szódabikarbóna
  • 1 tasak mézeskalácsfűszer (nálam Kotányi 27 gr)
  • 300 gr margarin
  • 2,5 dl méz
  • 3 tojás

A lisztet keverd el a szódabikarbónával, a mézeskalácsfűszerrel, a szódabikarbónával. Add hozzá a porcukrot is. Egy kisebb lábasban olvaszd össze a margarint és a mézet. Add a három enyhén felvert tojást a lisztes keverékhez, majd add hozzá a langyos mézes cuccot is. Gyúrd, amíg szépen össze nem áll a tészta. Én egy éjszakát pihentettem, majd szaggattam, 180C-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütöttem őket. 

Mutatom az eredetit is, mert én kicsit másként csináltam:



2 megjegyzés:

ILDIKO írta...

Szia Evi!

Ennek a sutinek milyen az allaga? Suti: roppanos vagy puha.
Van esetleg Te magadnak mezeskalacsfuszer recepted amit en itt /NL./ is sajat magam eltudnek kesziteni?
A Hollandoknak is van egy finom fuszeres sutijuk, nagyon tradicionalis de ez nem mezes roppanos, keksz szeru suti ami kave melle kituno.Spekulas a neve.
Ehhez itt kapok kesz fuszerkevereket, de ez nem egyezik meg az otthoni mezesevel.
Tudnal esetleg segiteni? Koszonom!
Udvozlettel: ILDIKONL

Aldott Karacsonyt es kellemes unnepeket kivanok! Egeszsegben bovelkedo 2021!

Eva írta...

Szia Ildi,

Ez a mézeskalács puha, nem roppanós (hacsak egy kicsit túl nem sütöd:) ). Szerintem mézeskalácsnak tökéletes, házat nem sütnék belőle, mert eléggé megnő a térfogata.A mézeskalács fűszerben van fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, szegfűbors, gyömbér, őrölt ánizs,őrölt kardamommag, most néztem meg a csomagoláson. Ez így elég komplex, meg arányokat sem ír. Szerintem próbálj összekeverni 3 kk őrölt fahéjat, 2 kk gyömbérrel, 1 kk szegfűszeggel, 1/2 kk őrölt szerecsendióval és 1 kk őrölt ánizsmaggal, és kb 1/2 kk szegfűborssal (ez fut azt hiszem allspice néven). Sok sikert, jó sütögetést, és kellemes ünnepeket!