9/03/2010

Mogyorós szilvatorta


A tésztához:
  • 250 gr liszt
  • 75 gr cukor
  • csipet só
  • 125 gr vaj vagy margarin
Töltelékhez:
  • 100 gr cukor
  • 2 tojássárgája
  • fahéj
  • 0,5 citrom héja
  • 750 gr szilva
  • 75 gr őrölt, pörkölt mogyoró
Tetejére:
  • 1 tojássárgája
  • 2 ek tej
A tészta hozzávalóiból gyúrj omlós tésztát, csomagold be folpackba, és tedd 1 órára a hűtőbe. A tészta 2/3-ából lisztezett munkafelületen nyújts a formánál picivel nagyobb kört, a formát pedig vajazd ki. A nyújtófa segítségével helyezd a tésztát a formába, a peremen túllógó részeket (már ha van ilyen), vágd le. A tésztára szórd rá a pörkölt, őrölt mogyorót. A töltelékhez a 2 tojássárgáját keverd habosra a cukorral, a citromhéjjal és a fahéjjal. Keverd hozzá a felkockázott, lecsepegtetett szilvát, és jól forgasd össze az egészet. A tölteléket öntsd a pörkölt mogyoróra, és egyenged el. A fennmaradt 1/3 tésztát nyújtsd kör alakúra, derelyevágóval vágj belőle csíkokat, és rácsozd be vele a pitét. A végeinél nyomd a csíkokat a tésztaperemhez. A rácsot kend le 1 tojássárgája + 2 ek tej keverékével, majd süsd meg a szilvatortát 40-45 perc alatt 180 C-ra előmelegített sütőben.

P.S: Őrölt, pirított diót is lehet használni a mogyoró helyett, azzal is nagyon finom:)

2 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Szép ez a kép!

Bianka írta...

Fenséges és csodálatosan néz ki