A tésztához:
- 250 gr liszt
- 75 gr cukor
- csipet só
- 125 gr vaj vagy margarin
Töltelékhez:
- 100 gr cukor
- 2 tojássárgája
- fahéj
- 0,5 citrom héja
- 750 gr szilva
- 75 gr őrölt, pörkölt mogyoró
Tetejére:
- 1 tojássárgája
- 2 ek tej
A tészta hozzávalóiból gyúrj omlós tésztát, csomagold be folpackba, és tedd 1 órára a hűtőbe. A tészta 2/3-ából lisztezett munkafelületen nyújts a formánál picivel nagyobb kört, a formát pedig vajazd ki. A nyújtófa segítségével helyezd a tésztát a formába, a peremen túllógó részeket (már ha van ilyen), vágd le. A tésztára szórd rá a pörkölt, őrölt mogyorót. A töltelékhez a 2 tojássárgáját keverd habosra a cukorral, a citromhéjjal és a fahéjjal. Keverd hozzá a felkockázott, lecsepegtetett szilvát, és jól forgasd össze az egészet. A tölteléket öntsd a pörkölt mogyoróra, és egyenged el. A fennmaradt 1/3 tésztát nyújtsd kör alakúra, derelyevágóval vágj belőle csíkokat, és rácsozd be vele a pitét. A végeinél nyomd a csíkokat a tésztaperemhez. A rácsot kend le 1 tojássárgája + 2 ek tej keverékével, majd süsd meg a szilvatortát 40-45 perc alatt 180 C-ra előmelegített sütőben.
P.S: Őrölt, pirított diót is lehet használni a mogyoró helyett, azzal is nagyon finom:)
2 megjegyzés:
Szép ez a kép!
Fenséges és csodálatosan néz ki
Megjegyzés küldése