Tésztához:
- 0,5 l tej
- 1 ek cukor
- 1 kocka friss élesztő
- 2 tojás
- 2 kávéscsésze olaj
- 1,5 ek só
- 1 kg liszt
Töltelékhez:
- 150 gr felkockázott sonka/felvágott
- 150 gr reszelt sajt
- 5-6 felkockázott csemegeuborka
- 2 dl tejföl
- 1 tojásfehérje
Kenéshez:
- 1 tojássárgája
A tejet melegítsd meg. 1 dl-t vegyél ki belőle, adj hozzá 1 ek cukort, morzsold bele az élesztőt és hagyd felfutni. Egy tálba öntsd bele a langyos tejet, a sót, olajat, a tojásokat, a felfutott élesztőt és a lisztet, és gyúrd addig, amíg el nem válik az edény falától. Hagyd kelni egy órácskát. Közben a töltelék hozzávalóit keverd össze. A megkelt tésztát nyújtsd ki lisztezett munkafelületen (én a tésztát 2 rászletben nyújtottam, tehát először megfeleztem, mert így könnyebb volt vele dolgozni), és szaggass belőle fánkszaggatóval köröket. Minden második kör közepét szúrd ki pogácsaszaggatóval. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, majd helyezd rá az egész köröket, majd mindegyik egész körre tegyél 1-1 "lukas" kört. A "lukakba" tegyél tölteléket, a "karimákat" edig kend meg enyhén felvert tojássárgájával. Süsd 200 C-ra előmelegített sütőben, amíg szép aranybarnára nem sülnek.
P.S: Recept innen.Öcsém szülinapjára készültek, és mivel elég sokan voltunk, kénytelen voltam nagyban gondolkodni:) Ebből a mennyiségből reeeengeteg lett, és ráadásul mind el is fogyott:)Lehet bármilyen töltelékkel tölteni, pl. ha pizzásat akartok, akkor reszelt sajt+darált sonka+pizzakrém+oregano, de lehet édes töltelékkel is készíteni (pl. darált diót/mákot összekeversz cukorral, forró tejjel és 1-2 tojásfehérjével). Nemcsak finom, de nagyon dekoratív is:)))Imádtuk:)))
4 megjegyzés:
Iszonyúan guszta :)
Húúú, ez nagyon jól néz ki!
Kedves Évi!
Gratulálok, nagyon guszta!
Egy kérdésem lenne, milyen vastagra nyújtottad ki a megkelt tésztát, hogy meg lehessen tölteni, de ne legyen túl magas sütés közben?
Előre is köszönöm
EllaBella
Szia EllaBella, olyan fél ujjnyira nyújtsd, aztán jelentkezz, hogy hogy sikerült:) Remélem, ízleni fog Nektek!Puszi!
Megjegyzés küldése