- 0,5 l tej (nem zsírszegény)
- 3 dl tejszín
- 1 rúd vanília
- 5 tojássárgája
- 140 gr porcukor
A tejet és a tejszínt a vanília kikapargatott belsejével együtt tedd egy lábasba, és kevergetve melegítsd majdnem forrásig. Vedd le a tűzről, és tedd félre kb. 20 percre, hogy egy picit hűjön, illetve hogy a vanília ízét teljesen átvegye a tej+tejszín keveréke. Közben a tojások sárgáját keverd habosra a cukorral, öntsd fel folyamatosan kevergetve a vaníliás tejjel, majd öntsd az egészet vissza a lábasba. Alacsony lángon főzd 8-10 percig, ne tovább, és ne is hevítsd túl (azaz nem szabad felforralni), mert a tojássárgája kicsapódhat. Vedd le a tűzről, hagyd hűlni, majd öntsd dobozba, és egyenesen mehet a mélyhűtőbe. 2x 45 percenként keverd át az egészet - ezt én késes aprítógépben csináltam, gyönyörűen felhabosította, krémessé tette a fagyit. Mélyhűtőben tárolva 3 hónapig áll el.
Forrás: BBC Good Food Magazine, 06/2011. A tojásfehérjéket lefagyaszthatod, szobahőmérsékleten felolvasztva ugyanúgy működik, mintha friss lenne. Felhasználási tippek itt. A vanilia rudat, ha megszáradt, beledughatod, hogy porcukros üvegbe, így vanílisá porcukrot fogsz kapni:)
3 megjegyzés:
Fincsi lehet ez a vaníliás fagyi.
tetszik
Kedvencem
Megjegyzés küldése