7/19/2011

Vanília fagyi











  • 0,5 l tej (nem zsírszegény)

  • 3 dl tejszín

  • 1 rúd vanília

  • 5 tojássárgája

  • 140 gr porcukor

A tejet és a tejszínt a vanília kikapargatott belsejével együtt tedd egy lábasba, és kevergetve melegítsd majdnem forrásig. Vedd le a tűzről, és tedd félre kb. 20 percre, hogy egy picit hűjön, illetve hogy a vanília ízét teljesen átvegye a tej+tejszín keveréke. Közben a tojások sárgáját keverd habosra a cukorral, öntsd fel folyamatosan kevergetve a vaníliás tejjel, majd öntsd az egészet vissza a lábasba. Alacsony lángon főzd 8-10 percig, ne tovább, és ne is hevítsd túl (azaz nem szabad felforralni), mert a tojássárgája kicsapódhat. Vedd le a tűzről, hagyd hűlni, majd öntsd dobozba, és egyenesen mehet a mélyhűtőbe. 2x 45 percenként keverd át az egészet - ezt én késes aprítógépben csináltam, gyönyörűen felhabosította, krémessé tette a fagyit. Mélyhűtőben tárolva 3 hónapig áll el.



Forrás: BBC Good Food Magazine, 06/2011. A tojásfehérjéket lefagyaszthatod, szobahőmérsékleten felolvasztva ugyanúgy működik, mintha friss lenne. Felhasználási tippek itt. A vanilia rudat, ha megszáradt, beledughatod, hogy porcukros üvegbe, így vanílisá porcukrot fogsz kapni:)

3 megjegyzés:

Kati írta...

Fincsi lehet ez a vaníliás fagyi.

m.k. írta...

tetszik

Bianka írta...

Kedvencem