9/07/2011

Gibanica muffin


  • 500 gr rétestészta
  • 500 gr túró
  • kb. 1 kk só
  • 5 tojás
  • 1 dl olaj
  • 2 dl szénsavas ásványvíz
  • 1 sütőpor
  • szezámmag

A tojásokat keverd össze, add hozzá az áttört túrót, a sütőport, olajat és az ásványvizet, sózd meg ízlés szerint (a só mennyisége függ attól, hogy mennyire sós a túró). A rétestésztát (az összes lapot) tekerd fel, majd a tekercsből vágj 1 cm-es darabokat. Szedd szét őket, hogy ne legyenek összeragava a tésztacsíkok, kb. olyasmit fogsz kapni, mint a szélesmetélt, csak rétestésztából:) A tésztacsíkokat keverd bele a túrós cuccba, majd töltsd meg vele a szilikonos muffinsütőt. Szórd meg a tetejét szezámmaggal, majd süsd 200 C-ra előmelegített sütőben szép aranybarnára.




P.S: Nagyon szeretjük a gibanicát, ha nagyobb vendégség van, szeretem ilyen formában készíteni. Remélem, sikerült "értelmesen" leírnom a tészta sorsát:)))Ha nem, a következő alkalommal fogok hozzá hozni fázisfotókat is:)Remélem, szeretni fogjátok!

11 megjegyzés:

m.k. írta...

tetszik

Kata írta...

Évi ez megint szuper ötlet! hány muffin lesz ebből? gondolom, több mint 12...

Névtelen írta...

Már olvasás közben tudom, hogy szeretni fogjuk mi is.
Néhány kérdés mielőtt nekikezdenék:
-az egész tojást kell belekeverni esetleg kicsit felverni?
-ha sütőport teszel bele nincs szükség lisztre is vagy ezt pótolja a réteslap?
-a viszonylag sok folyadéktól a massza is hígabb lesz, de ha megsül összeáll? (a képen gyönyörű!)

Teakert írta...

Jó, de mi az a gibanica eredetileg? Mert ezek a táj cuccok elég zárt körben terjedtek el. Egy kis ismit ha kérhetnék. Ugyanis szeretek gasztroművelődni. Is.)))

Eva írta...

Katám, igen,jól gondolod, tényleg több:)Nekem 24 db lett belőle (12 nagyobb és 12 kisebb muffin, mert ilyenek a szilikonos formáim). A szilikonos formából gyönyörűen kijönnek, de gondolom hagyományos muffinsütőben is ugyanígy működik, ha ki van olajozva.

Eva írta...

Szia,

-először az egész tojásokat vered kicsit fel, utána adod hozzá a többi cuccot
-bőven elég a sütőpor, nem kell bele liszt, annyi csak, hogy a sütőportól és a buborékos víztől lesz majd jó levegős a muffin
- igen, sok a folyadék, de ebbe kevered bele a fél kg rétestésztát, ami az egészet szinte magába szívja, és sülés közben pedig gyönyörűen összeáll az egész.
Remélem, tudtam segíteni, és hogy elégedettek lesztek a végeredménnyel!:)Beszámolót kérek!:)

Névtelen írta...

Jo otlet!Biztos ki fogom probalni!Agi

Bianka írta...

Hű ezt ki fogom próbálni

Eva írta...

Szia,

a gibanica egy szerb sós nemzeti étel, rétestésztából, túróból, tojásból készítik úgy, hogy csak az aljára és a tetejére tesznek 2-2 réteslapot, a többi réteslapot pedig összegyűrve beleforgatják a túrós-tojásos sós töltelékbe. Tehát 2 réteslap a tepsi aljára, rá a túrós-tojásos töltelékbe gyűrt rétestészta, ezt befedik 2 réteslappal, és megsütik. Nagyon finom!Készítik csak túrósan, vagy spenótosan is. Ha érdekel, nálam a blogon találsz jó pár gibanica receptet.
http://eveandapple.blogspot.com/2010/04/turos-gibanica.html
http://eveandapple.blogspot.com/2010/07/spenotos-turos-gibanica.html
http://eveandapple.blogspot.com/2008/03/gibanica.html
Puszi

Névtelen írta...

Elkészítettem, de biztos nem utoljára. Gyors és finom, köszi a receptet!
Anna

Eva írta...

Anna, nagyon szívesen:)Örülök, hogy tetszett a recept!Puszi!