7/26/2012

Márványos kalács

  • 3 bögre liszt
  • 1 sütőpor
  • 1 csapott kk szódabikarbóna
  • 2 bögre cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 4 tojás
  • 250 gr vaj/margarin
  • 1 bögre tejföl
  • 1 ek holland kakaópor
  • 1 ek tej

A puha vajat a cukorral és a vaníliás cukorral keverd habosra, add hozzá a tojásokat és a tejfölt, majd legvégül a sütőporral és a szódabikarbónával elkevert lisztet. Kézi robotgéppel keverd egynemű masszává. A massza 1/3-ába (vagy a felébe, ha inkább szeretitek ha több a kakaós benne)  keverd bele a tejet és a kakaót. Egy doboz formát kenj meg vékonyan vajjal és szórd meg liszttel, majd tegyél bele egy réteg világos tésztát. Erre jön egy kis kakaós tészta, amit villával spirál alakban picit forgass bele a világosba. Addig folytasd a rétegezést, amíg el nem fogy a tészta. 180 C-ra előmelegített sütőben süsd készre kb. 50 perc alatt.

P.S: A kisfiunk a bölcsödében hetente egyszer ilyen kalácsot/süteményt kap uzsonnára, és majd megőrül érte, úgy szereti. A magam kedvéért lehet, nem készítettem volna, de miatta igen. A recept egyébként teljesen hétköznapi, amolyan tea/kávé mellé típusú, Dr. Oetkeres, a Bögréd-poharas tészták című könyvből. Nagyon egyszerű, gyorsan megvan, nincs méricskélés, sem túl sok mosogatni való. Személyes megjegyzésem hozzá, hogy  ha kisebb a dobozformád, inkább süsd két formában, de ne legyen csurig megpakolva, mert a sütőportól és a szódabikarbnától feljön rendesen, nehogy kifollyon belőle:)

Nincsenek megjegyzések: