A balkáni népek élete elképzelhetetlen kávé nélkül. A hagyományos "zaccos" kávét az egész Balkánon nagyjából egyformán készítik a görögök, szerbek, horvátok, bosnyákok, makedónok, szlovének, törökök, és minden nép a sajátjának vallja/érzi.Teljesen szokványos és gyakori jelenség, hogy kávéivás után a csészét bal kézzel lefelé fordítják, hogy a zaccból kirajzolódó ábrák alapján következtetéseket vonjanak le a jövőre vonatkozóan (jóslás kávézaccból).Ilyenkor kávéivás közben a csészét jobb kézzel fogják, bal kézzel fordítják le a tányérra/tálcára, és háromszor vagy hétszer megforgatják, hogy a zacc szépen végig tudja járni az útját a csésze falán.
Ezt a fajta kávét tudni kell jól elkészíteni - ha fiatal lány készít jó kávét, viccesen azzal nyugtázzák, hogy most már férjhez mehet. Kell hozzá egy felfelé keskenyedő kávéfőző edény, amit a délszláv népek a török cezveből átvéve "dzsezvának" (džezva) hívnak, a görögök pedig brikinek. Ja, és kell hozzá kisebb kávés csésze. És persze friss őrölt, pörkölt kávé.
- Először is a "dzsezvába"- kávéfőző edénybe tegyél annyi csésze vizet, ahányan vagytok.
- Közepes lángon kezdd el melegíteni.
- Mielőtt forrna, személyenként tegyél bele annyi púpos kiskanál kávét, ahány kávét készítesz + 1 a "dzsezvának".
- Mehet bele a cukor is (ha édesen isszák, személyenként 1 kiskanál cukrot kell számítani, ha közepesen édesen, akkor felet - de persze van, aki teljesen cukor nélkül issza).
- Keverd jól össze.
- Amikor a kávé tetején hab képződik és elkezd (éppen csak elkezd!) felfelé emelkedni. vedd le a tűzről, a kávé elkészült.
- A habot oszd szét a kávéscsészékbe egyenlő arányban, és öntsd fel a kávéval
- Ennyi!És már kész is a hagyományos görög/török kávé!
Enjoy!
Fontos! A kávé sok hab nélkül nem ér semmit És még fontosabb: ha már elkészült a kávé, még véletlenül se keverjétek meg
Remélem, tetszett a post, és nem untattalak benneteket agyon a részletekkel
4 megjegyzés:
Nemrég készítettem én is, a barátnőmtől kaptam. Finom volt, de szokatlan. Nekem erősebbnek tűnt.
Imádom a török kávét....hmmm.....Nagyon tetszik ez a poszt :) Jutkity
Nelli, ehhez az ízhez hozzá kell szokni. De csak egyszer. Utána nagyon fogod szeretni:)
Jutkityom, legközelebb azzal várlak:)
Megjegyzés küldése