Karácsonyra szeretem a gyümölcskenyereket, mert jó előre el lehet őket készíteni, és finomak is. Minden évben szoktam készíteni egy-két fajtát, idén ez volt az egyik (A recept egyébként a Nagy nemzeti szakácskönyvből származik - Veliki narodni kuvar, ami nagyjából olyan, mint Magyarországon a Horváth Ilona, egy példánya biztos minden családban fellelhető). Mutatom:
- 150 gr vaj
- 150 gr cukor
- 5 tojás
- 190 gr rétesliszt
- reszelt citromhéj
- 50 gr mazsola
- 50 gr dió
- 100 gr aszalt füge
- egy maréknyi kandírozott narancshéj
A vajat a cukorral keverd habosra, majd egyenként add hozzá a tojássárgákat. Keverd bele a reszelt citromhéjat, és az apróra vágott aszalt gyümölcsöt (az eredeti recept 50 gr mazsolát, 40 gr mandulát, és 30 gr fügét ír, én fennt az általam használt mennyiségeket adtam meg). A végén váltakozva keverd a tésztába a lisztet és a tojások fehérjéből vert kemény habot. Öntsd vajazott-lisztezett őzgerinc vagy kenyérformába, és süsd 170-180 C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig.
P.S: Kifejezetten kell neki, hogy fogyasztás előtt álljon két-három napot, hogy szépen összeérjenek az ízek. Klasszikus teasütemény
2 megjegyzés:
Do you really need just 15 gr of sugar or its mistake
Draga Irena, hvala ti na komentaru, moja greska, prepravila sam na 150 gr. Hvala ti sto si javila:)
Megjegyzés küldése