5/25/2015

Mákos-szezámos sós süti

Miminek közeleg a szülinapja. A második. Mivel még nagy babazsúrhoz picurka, családi körben ünnepeljük a kis hercegnőt. Ha nagyobb számú vendéget várunk, szeretek előre dolgozni, hogy mindenből legyen elég, beleférjen egy utolsó gyors takarítás is, és hogy még arra is jusson netalántán időm, hogy csini ruhába vágjam magam, megmossam, beszárítsam a hajam, és ha nagyon ügyes vagyok, még a körmeimet is sikerül kilakkoznom.(mindezt persze az után, hogy a két gyereket szintén puccba vágtam) Ismerős szitu? Szinte biztos!

Ahhoz hogy sikeresen és különösebb idegbaj nélkül végig tudjak haladni a terv megvalósításán, blokkokba szoktam szervezni a feladatokat. A sütés-takarítás rész jöhet előre, a szülinap napján már csak a ruha-smink-haj és várjuk a vendégeket részre fókuszálok. 

Ez a recept, amit most hozok tökéletes az előre készítős ünnepekre: ipari mennyiség lesz belőle, így akárhányan is vagytok, jut belőle mindenkinek, és még ráadásul nagyon de nagyon finom. (Ha visszapörgetitek emlékeitekben azokat a sós mixeket, amiben van a hal, a perec, na meg a kis kerek mákos, na ez pont olyan, mint az utóbbi - garantálom, hogy isteni.)

Mutatom, hogy készül:

  • 400 gr finomliszt
  • 400 gr rétesliszt
  • 1 sütőpor
  • 2 púpos kiskanál só
  • 500 gr margarin
  • 2 tojássárgája
  • 150 gr reszelt sajt
  • 80 gr szemes mák
  • 3 dl tejföl
  • tetejére tojásfehérje, szezámmag

A két féle lisztet keverd össze a sütőporral és a sóval, majd morzsold el a margarinnal. Add hozzá a tojások sárgáját, a reszelt sajtot, a szemes mákot, majd legvégül a tejfölt. Gyúrd szép egynemű tésztává, majd 3-4 adagban nyújts ki lisztezett felületen, a tetejét kend le tojásfehérjével, szórd meg szezámmaggal és süsd 180 C-ra előmelegített sütőben amíg szép aranyabarnára nem sül. Ez nagyjából 20-25 perc/tepsi. A tésztát felhasználás előtt pihentetni nem kell, maximum egy tíz percre szoktam előtte betenni a hűtőbe, hogyha túl lágynak ítélem (egyébként lágy a tészta, ettől ne ijedjetek meg, ettől függetlenül tökéletesen lehet vele dolgozni). Ennyi. Mehet a dobozba, és várja a vendégeket.
Mimi - a szülinapos:)

6 megjegyzés:

Mrita írta...

Nagyon szuper recept, köszönöm szépen, viszem. Mimike csodaszép! Boldog szülinapot, Istenke éltesse sokáig!

Timi írta...

Nagyon sok boldog szülinapot kívánok Miminek!!!
Köszi a fincsi receptet!!!

ester77 írta...

Jol hangzik ez a recept, de mikor szeleteled darabokra sutes elott vagy utan?

Kata írta...

Boldog szülinapot kívánok a picinek, neked pedig minden szépet és jót:) kevés az időm mostanában, ritkán jutok ide, pedig úgy látom, érdemes!

puszi!:)

undercover írta...

Még egy ilyen gyönyörű kislányt! Boldog születésnapot neki, és szüleinek is minden jót kívánok!

Eva írta...

A sütit sütés előtt darabolod tetszés szerinti formákra (kockákra/rudakra, ahogy épp tetszik és kényelmes:)