10/23/2015

Őszi diós almás gyümölcskenyér

Marko ovijában minden évben tökfaragást tartanak. Nem vagyok nagy híve a hagyományos amerikai ünnepek copy paste-elgetésének, de ez mindig nagyon jó buli szokott lenni. Egy kicsit minden szülő, anyukák és apukák,  hamarabb végeznek a munkával, és kanállal, késsel, filctollakkal felszerelkezve sietnek a gyerkőcükhöz az oviba. Ilyenkor narancssárga rizslámpákat szerelnek a fákra az ovi udvarában, szól a zene, az anyukák pedig a legfinomabb őszi süteményekkel készülnek. Van ám itt terülj-terülj asztalkám, és nem is kell annál nagyobb elismerés, mint amikor látod, hogy a picik milyen örömmel eszik az elkészített finomságokat. Ha ősz, akkor nekem sütőtök, alma, dió, picit már a karácsonyt idéző fűszerek. Ennek jegyében készítettem egy fűszeres sütőtökös muffint, és egy isteni almás diós gyümölcskenyeret. Itt a recept, ami annyira jó, hogy még Karácsonyra is simán készíthető.




  • 250 gr liszt
  • 1 kk sütőpor
  • 140 gr vaj
  • 2 kk mézeskalács fűszerkeverék
  • 140 gr barna cukor
  • 3 tojás
  • 5 ek tej
  • 100 gr mazsola
  • 2 alma meghámozva, apró kockákra vágva
  • 3 marék dió


A sütőporral és a mézeskalács fűszerrel elkevert lisztet a vajjal együtt késes aprítógéppel morzsásítsd. Öntsd át egy tálba. Add hozzá a barna cukrot, és a 3 enyhén felvert tojást. Add hozzá a tejet, és keverd sima tésztává az egészet. Mehet bele a mazsola, és az apróra vágott almakockák, majd kanállal keverd át az egészet. Egy dobozformát bélelj ki sütőpapírral, és egyenletesen töltsd meg a tésztával. A tetejét szórd meg a darabolt dióval, és már mehet is a 160C-ra előmelegített sütőbe. Ha rövidebb a dobozformád, akkor a tészta magasabb lesz (mint pl. nálam), ilyenkor 1 óra 10 percet kell sütni, ha hosszabb a dobozforma, és nem annyira magas a tészta, elég neki nagyjából 50 perc. Tűpróbával ellenőrizzétek.

A receptet a BBC Good Food magazinjából adaptáltam, formáltam saját ízlésre.

És az elkészült töklámpások:

7 megjegyzés:

Timi írta...

Tök jók ezek a lámpások!!! :o)))
A gyümölcskenyér receptjét pedig elmentem és meg fogom csinálni, mert nagyon finom lehet! Köszi!!!!

Eva írta...

Köszi Timi!A receptet bátran készítsd, nem fogsz csalódni:)

Razana írta...

Csinos lett a kenyérke!

Razana írta...

Csinos lett a kenyérke!

Eva írta...

Razana, köszi:)

Gulyásné Gina írta...

Már többször megsütöttem
. Nagyon egyszerű és finom.

Unknown írta...

Guszta,biztos kipròbàlom.Viszont a Halloween ősi kelta ünnep,és az Angolszász kultùràbòl vettèk àt.