5/12/2024

Epres vaníliakrémes pite


Tésztához:

  • 1 tojás
  • 80 gr cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 80 ml olaj
  • 220 gr liszt
  • 1 zacskó sütőpor

Vaníliakrém:

  • 3 dl tej
  • 1 tojássárgája
  • 3 ek cukor
  • 2 ek keményítő
  • vaníliaaroma
  • 80 gr mascarpone
  • + eper

Morzsához:

  • 25 gr vaj
  • 1 ek cukor
  • 3 ek liszt

Tetejére:

  • szeletelt mandula

A tojást keverd mixerrel össze a 2 fajta cukorral és az olajjal. Add hozzá a lisztet és a sütőport, majd gyúrd addig, amíg szép rugalmas,egynemű tésztát nem kapsz. Fogj egy piteformát, kend meg vajjal, majd egyenletesen nyomkodd bele a  tésztát, szúrkáld meg villával.  A vaníliakrémhez tedd a tojássárgáját 3 dl tejjel egy kisebb lábasba, add hozzá a cukrot, vaníliaaromát és a keményítőt, majd főzd össze, amíg olyan sűrű nem lesz, mint a puding. Vedd le a tűzről, majd keverd el benne a mascarponet. Öntsd a krémet a tésztára, majd jól pakold meg darabolt eperrel.

A morzsához a vajat, cukrot, lisztet tedd egy kisebb tálba, és az ujjaid között morzsold, amíg morzsaállagú nem lesz.Szórd meg jó alaposan szeletelt mandulával

Süsd 200 C-on szép aranybarnára, kb. 25-30 perc alatt. 



P.S: Imádom az epret, egy baja van csak, hogy rövid ideig tart az eperszezon. Ezért amíg van szép belőle, minden formában szoktam készíteni :) Ezt a receptet egyszer kiírtam valahonnan,de ne kédezzétek honnan😅, sokszor szoktam készíteni, mert nagyon finom és gyorsan elkészül. Készítsétek Ti is bátran!


Nincsenek megjegyzések: