12/13/2010

Hamis baklava

  • 7 tojás
  • 7 ek gríz (búzadara)
  • 150 gr darált dió
  • 6 ek cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 sütőpor
A sziruphoz:
  • 5 dl víz
  • 2 zacskó vaníliás cukor
  • 10 ek cukor
  • 1 citrom felkarikázva
És még:
  • vaníliás tejszínhab (vagy síma)

A tojások sárgáját mixerrel keverd össze a cukorral, a grízzel, darált dióval, reszelt citromhéjjal és a sütőporral. A tojásfehérjékből verj kemény habot, és forgasd bele az előbbi masszába. Öntsd az egészet vajazott-lisztezett formába, és süsd aranybarnára 200 C-ra előmelegített sütőben. Amíg a süti sül, készítsd el a szirupot. A vizet öntsd kisebb lábasba, add hozzá a vaníliás cukrot, a cukrot, és a citrom karikákat. Forrald fel, hagyd még pár percig a tűzön, majd tedd félre hűlni. A kész süteményt locsold meg a sziruppal, és tedd pár órára a hűtőbe, hogy jól magába szívja a szirupot. A süteményt vágd rombusz alakúra, és vaníliás tejszínhabbal tálald.
P.S: Forrás:Dobra hrana, 11/2010. Biztosan sokan ismeritek a balkáni konyha egyik közkedvelt édességét, a baklavát, ami hagyományosan rétestésztával és dióval készül, citromos cukorsziruppal leöntve. Ebben a sütiben ugyan nincs rétestészta, ezért a "hamis"jelző, de ízre teljesen olyan, mint az igazi baklava. Az eredeti recept szerint a sziruphoz 15 ek cukor kell, én ezt lecsökkentettem, és így is pont jónak találtam, ha viszont jobban szeretitek úgy igazán édesen, tehettek a szirupba több cukrot is, Rátok és a családotok ízlésére van bízva:)Hidegebb időkben vaníliás tejszínhabbal tálaljátok, nyáron vanília fagyival. Mmmm, isteni:)

2 megjegyzés:

családi tűzhely írta...

Ki fogjuk próbálni:)

Bianka írta...

Juj nagyon szeretem az eredetit is ez is isteni lehet