2/21/2011

Réteges pihe puha "kiflik"


Tésztához:
  • 0,5 l tej
  • 1 kocka élesztő
  • 1 ek cukor
  • 1 ek só
  • 900 gr liszt
  • 1 dl olaj
És még:
  • 3 tojássárgája
  • 125 gr margarin
  • 1 kk só
Tetejére:
  • 1 tojássárgája
  • tengeri só
  • szezámmag
A tejet melegítsd meg, vegyél el belőle 1dl-nyit, add hozzá a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és hagyd felfutni. Egy tálba öntsd bele a lisztet, a maradék tejet (4 dl), az olajat, a sót és a felfutott élesztőt, majd gyúrd addig, amíg a tészta szép síma nem lesz, és már szépen elválik az edényfalától, és a kezedhez sem ragad már. Takard le egy tiszta konyharuhával, és hagyd egy órácskát kelni. Közben a margarint keverd habosra a tojások sárgájával és a sóval. A megkelt tésztát oszd 4 cipóra, majd mindegyiket nyújtsd téglalappá. A téglalapokat kend meg a margarinos cuccal, és tekerd fel, mint a beiglit. Tedd a rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe (a sütőpapírt vékonyan kend meg pici olajjal), majd egy kistányér segítségével vágj belőle cikk-cakkban haladva háromszögeket, mint ahogy a lenti képen látod. Kend le a rudakat felvert tojássárgájával, szórd meg ízlés szerint tengeri sóval és szezámmaggal, majd süsd 200 C-ra előmelegített sütőben, amíg szép aranybarnára nem sülnek. A kifliket ezután a cikk-cakk vonal mentén szépen el lehet majd egymástól választani.



P.S: Finom kelt kiflik:)A "beigli féle" tekerés miatt gyönyörű rétegesre sülnek, és időtakarékos is az elkészítésük, hiszen nem kell egyenként feltekerni a kifliket:)

9 megjegyzés:

Ditta tortái írta...

Gyönyörűek!

Kreatív konyha írta...

Jaj de finomnak néz ki!!!!!

nagyi50 írta...

Mennyi élesztő? Nem találom a hozzá valók között :(
Amúgy nagyon tetszik a módszer ahogy készíted :)
Azt nem tudom még minek a kistányér a szeleteléshez :)
Nagyon jóó , ki fogom próbálni:)

Eva írta...

Nagyi, köszi az észrevételt, javítottam:)Én azért szoktam kistányérral szeletelni, mert tompább, mint a kés, és sokkal szebbek oldalról így a kiflik, mitha késsel vágnám, de persze lehet késsel is, ha úgy könnyebb:)Csak akkor oldalról egyenesek lesznek a kiflik, nem pedig ilyen kis pufik:)Puszi!

Bianka írta...

Hű de gyönyörűek lettek
Tányér? Nagyon ötletes ki fogom próbálni

Jade írta...

Nagyon szepek, en is viszem a receptet!

Mézigörl írta...

Én is eltettem a recepted, köszönöm! A tányéros ötlet pedig szuper, legközelebb kipróbálom! :-D

katicamanó írta...

Nagyon finom ez a kifli. A mamám úgy készíti, hogy a "töltelékbe" belekever egy kis reszelt sajtot is...hmmmm

Szilárd írta...

OK, ezt fogom csinálni a csütörtöki team buildingre :-)