6/14/2012

Bögrés tejberizs


  • 1 bögre rizs
  • 1 bögre víz
  • 4 bögre tej
  • vanília kivonat
  • 5-6 ek édesítő/cukor/méz (ki mit szeret)
  • fahéj/kakaó a tetejére

A rizst mosd meg, csöpögtesd le, majd tedd egy lábasba, és öntsd rá a forró vizet. Főzd pár percig, amíg a vizet magába nem szívja. Ekkor öntsd hozzá a tejet, forrald fel, közben keverd meg párszor (és ne nagyon hagyd magára, mert a tej ki tud ám futni). Amikor a tej már forr, vedd közepesre a lángot, fedd le, és főzd 20-25 percig, amíg a tej el nem fő róla, időközönként keverd meg. Ekkor vedd le a tűzről, keverd hozzá a vanília aromát, és a cukrot/édesítőt/mézet, ha szereted, reszelhetsz bele egy kis citromhéjat is. Lefedve hagyd még egy 10 percig hűlni, szedd tálkákba, a tetejét szórd meg fahéjjal vagy kakaóval, és már kész is.
P.S: Alaprecept, én így készítem. Szeretem, hogy olyan jó sűrű, "mászkos", és hogy hidegen is pont olyan finom, mint melegen. Ebből a mennyiségből olyan 4 adagnyi lesz.

2 megjegyzés:

Noémi írta...

Köszi, hogy alapreceptet is feltettél :) Főzésben elég antitálentum vagyok, mindig örülök, ha valami egyszerűt találok. Pláne, hogy egy csomószor már cikinek érzem, ha meg kell kérdeznem, hogy 'és a tejbegrízt/tejberizst/palacsintatésztát hogy kell készíteni?', mert mindenkinek annyira alapvető. Szóval köszönöm szépen, hogy nem tartottad magadban a receptet és úgy írtad le, hogy még én is el tudom készíteni ez alapján :)

Eva írta...

Szia Noémi!

Nagyon szívesen!Ne feledd, senki sem úgy születik, hogy tud sütni, főzni, mindenki el kell, hogy kezdje valahol!Csak egy jó recept és egy kis jó kedv kell hozzá, és menni fog, mint a karikacsapás!(Biztosan láttad, hogy a címkék között vagy olyan, hogy alapok, ott találsz majd pár hasznos dolgot, direkt a lelkes kezdő konyhatündérek kedvéért:))Jó sütögetést Neked, és ha bármi kérdésed lenne, csak írj, nagyon szívesen segítek, amiben csak tudok!