3/14/2013

Élesztőmentes tönkölykenyér

Aki szereti a tönköly lisztet és az egészséges kenyereket, annak ez a recept tökéletes lesz. Egyébként az eredetit Antal Vali honlapján tekinthetitek meg,itt úgy írom, ahogy én készítettem (fél adaggal):

  • 250 gr teljes kiőrlésű tönköly liszt
  • 2 ek extra szűz olívaolaj
  • 2 dl víz
  • 1 kk só
  • 0,5 kk szódabikarbóna
  • 1 ek lenmag
  • 1 ek szezámmag
  • 1 ek napraforgómag
  • 0,5 kk őrölt kömény
  • 0,5 kk kenyérfűszer keverék (pl. Kotányi)
  • pici oregano

A lisztet keverd össze a sóval, szódabikarbónával, magokkal és a fűszerekkel, add hozzá az olívaolajat és a vizet, majd gyúrd egynemű tésztává. Tedd a masszát egy szilikonos kenyérformába /dobozformába, és süsd 170 C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig (azt hiszem nálam ez olyan bő 30 perc volt). Amikor megsült, borítsd tiszta konyharuhába és csomagold jól be, hogy a kérge megpuhuljon. Sokáig friss marad és nem szárad ki.

Nincsenek megjegyzések: