- 1 dl langyos tej
- 1 csapott kk cukor
- 1 kocka friss élesztő (50 gr)
- 1 kg liszt
- 5 dl langyos tej
- 1 csapott ek só
- 1,25 dl olaj
És még:
- 1 tojás
- tengeri só
- szegfűszeg/szemes bors
A kovászhoz a langyos tejben (kézmeleg) oldd fel a cukrot, morzsold bele az élesztőt, keverd össze, és hagyd felfutni. Egy tálba szórd bele a lisztet, add hozzá a sót, az olajat, a tej felét és a felfutott élesztőt. Gyúrd össze, apránént adagolva hozzá a fennmaradt tejet. A tészta akkor lesz jó, ha már nem ragad sem a tálhoz, sem a kezedhez, hanem szép, egynemű, levegős lesz. Ekkor a tálat takard le egy konyharuhával, és hagyd a tésztát kb. 1 órát kelni. Borítsd lisztezett munkafelületre, és oszd két részre, egyenként gyúrd még egyszer át őket.
A koszorúkhoz a tésztából vegyél 2-2 gombócnyit, majd egyenként nyújtsd ki őket kb. 30 cm-es rudakká. Csavard össze őket, a két véget nyomd össze, kend le felvert tojással, szórd meg tengeri sóval, és tedd sütőpapírral bélelt tepsibe. 200 C-on süsd őket szép aranyszínűre.
A nyuszikhoz kelleni fog egy fánk- és egy pogácsa szaggató. A tésztát nyújtsd 1 ujjnyi vastagra. A fánkszaggatóval szaggasd ki a nyuszik testét, a pogácsaszaggatóval a fejüket, illeszd össze őket. Formázz mindegyiknek 4 kis gömböt, ezek lesznek a tappancsok.Csinálj nekik füleket a tésztából, szemeket pedig egész borsból vagy szegfűszegből.Én a szegfűszeg szárával rajzoltam meg a száját, orrát és a gombokat.Kend le a nyuszikat jó alaposan a felvert tojással, ez fontos, hogy jól egymáshoz illeszkedjenek a részek. 200C-os sütőben süsd szép aranybarnára őket. Hát ennyi:)
3 megjegyzés:
Ha jól értelmezem, az 1 kg lisztből lesz a két koszorú. Éva
Ha jól értelmezem, az 1 kg lisztből lesz a két koszorú
Szia,
én az 1 kg liszt feléből készítettem a koszorúkat, a másik feléből pedig nyuszikat. De ez nem Szentírás, igazítsd a család igényeihez:)Pl. ahány gyerek, annyi nyuszi, a többiből csinálj koszorút:)
Megjegyzés küldése