4/30/2021

Kraljevska pogaca (Királyi pogácsa)

 A szerb konyha telis-tele van csodálatosan szép "pogaca"-val (pogaca - nagyobb, olyasmi, mint a pull apart bread, a családi asztalra kerül minden nagyobb ünnepkor, és mindenki tör belőle magának). Én nagyon szeretem, mert gyönyörű és finom. Elkészíteni meg egyáltalán nem bonyolult, ha ismeritek a technikát, amit most mindjárt meg is osztok veletek 😉.

(Férjem vicces kedvében volt, és bebókolt, hogy "Juj de szép oktopuszt sütöttél"😆😂, de azért nagyon ízlett neki. Készítsétek el Ti is!)

  • 6 dl meleg víz
  • 2 zacskó szárított élesztő (2x7gr)
  • 1 kk cukor
  • 1,5 ek só
  • 2+2 ek olaj
  • 900 gr -1 kg liszt
Kenéshez:
  • puha vaj/margarin

Tetejére:

  • 1 tojássárgája 1 ek tejjel elkeverve
  • tökmag, szezámmag


A vizet melegítsd meg, add hozzá a cukrot és a szárított élesztőt, majd keverd el egy kis liszttel. Adj hozzá még egy kis lisztet, sót, és 2 ek olajat. A lisztet apránként adagold hozzá, amíg szép, egynemű, lágy tésztát nem kapsz (ez nagyjából 1 kg liszt lesz, vagy egy picivel kevesebb). Amikor szépen kidolgoztad a tésztát, adj hozzá még 2 ek olajat, gyúrd át, és lefedve hagyd kelni kb. 1 órácskát. Ezután borítsd lisztezett felületre, és

1. Oszd a tésztát 4 egyenlő részre.

2. A 4 részből 3-at ossz további 4 részre, egyet pedig 5-re, mindegyikből formálj kerek labdácskákat (nem kell nagyon nyomkodni, csak finoman, hogy ne jöjjön ki belőle a levegő)

3. 8 labdácskát egyenként nyújts ki kör alakúra, a köröket vágd félbe, ennek a félnek az egyik felét kend meg margarinnal, másik felét vízszintesen vagdosd be, majd tekerd fel tölcsér formában (tehát összesen 8x2=16 tölcsért fogsz kapni). Rendezd el őket egy sütőpapírral bélelt kerek formába körkörösen kívülre.

4. 4 db labdát nyújtsd kör alakúra, és helyezd egymásra úgy, hogy a legfelső kivételével megkened őket puha vajjal. Ezt követően a 4 rétegből álló kört 8 egyenlő részre vágod, az így kapott háromszögeket pedig a tölcsérekre teszed úgy, hogy a csücske 2 tölcsér közé kerüljön.

5. Ugyanezt megismételed további 4 labdával (tehát már csak 1 labda marad)

6. Az utolsó labdát nyújtsd kör alakúra, vágd be egy vágással a közepéig, és tekerd fel rózsa alakban, majd ezt tedd a pogaca közepébe. 

Hagyd egy picit kelni amíg bemelegszik a sütő, majd kend le a tojás és a tej keverékével, díszítsd magvakkal ízlés szerint, és süsd 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 45 percig. 

Tutorial videot is találtok, ami alapján készítettem 😊👌👇 Készítsétek el bátran!💓



2 megjegyzés:

teller-cake írta...

Gyönyörű lett, sajnálnám megvágni. :-)

Eva írta...

Először én is sajnáltam, de aztán olyan finom volt, hogy nem bántam :)