5/31/2010

Keresztelő

Drágáim, biztosan észrevettétek, hogy az utóbbi időben picit megritkultak a bejegyzéseim. Ez nem annak tudható be, hogy elillant az inspiráció, vagy már nem szeretném folytatni a blog írást, egyszerűen Carlos diétába fogott, és megkért, hogy támogassam őt ebben a projektben, és én, mint ahogy az egy feleségtől el is várható, igyekszem csak olyan dolgokat készteni, amit fogyaszthat. Ez nagyjából annyit takar, hogy minden nap grillezett húst készítek minden nemű zsiradék nélkül, és hozzá párolt vagy friss zöldségek készülnek köretként. Az ilyen fajta étel is tud nagyon finom lenni, de mivel nem igényel különösebb főzőtudományt, nem is teszem őket közzé. A lisztet, cukrot tartalmazó kaják pedig tiltólistásak, így most sütit sem készítek. Remélhetőleg hamar befejeződik a diéta, és akkor ismét hozok Nektek finom recepteket.

Viszont beszámolnivalóm van: képzeljétek, a hétvégén megkereszteltük Marko babát!Ráadásul az én kívánságomra ugyanott, ahol az Apukáját is keresztelték. Utána a Hotel Galerijában folytattuk az ünneplést, és azt kell, hogy mondjam, hogy felülmúlták minden várakozásunkat. A svédasztalos felhozatalnak kb. az 5%-át tudtuk megkóstolni, annyi féle étellel készültek! Mindannyian tudjuk, hogy a szerbek, horvátok, görögök stb. milyen kiváló vendéglátók, és itt ugye nem is kezdődhet az étkezés egy jó kis "meze" nélkül. Az előételek között volt sajttál, legalább 15 fajta sajttal, paradicsomszószos, olívás tésztasaláta,orosz és francia saláta, az elmaradhatatlan Njeguška pršuta, ami sós tengeri levegőn szárított, hajszálvékonyra szelt, isteni finom, sötétbordó sonka, és még paradicsom-, uborka-, káposzta, görög- és šopska saláta, na és ugye a sült paprika. Az előételek között volt még fésűkagylóban tálalt polipsaláta, osztiga és kaviár is. (Carlos bevállalós volt, és benyomott egy citrommal jól meglocsolt osztrigát, én már nem voltam ennyire bátor:))Volt ezen kívül 4 féle leves, a főételek között volt az elmaradhatatlan rostélyos, de volt minden féle sült hús, rántott sajt, rántott-töltött húsok, lazac, minden féle tengeri hal és rák, újkrumpli, tintahal tintájával készített rizottó, patlizsános-gombás-paradicsomos, sajtos "torony", 101 féle szósz és mártás. A desszertek is isteni finomak voltak: volt tiramisu, epres kocka, somlói, mogyorós süti, diós süti, gyümölcstál, és ami külön jó volt, hogy volt külön tálalva tejszínhab és szeletelt eper is, így mindenki még a saját ízlésének megfelelően tovább "turbózhatta" az ízeket.És mindezt a teljesség igénye nélkül soroltam fel, mert annyi mindent megjegyezni sem lehetett, amennyi kaja ott volt! Minden esetre ha egy vasárnap Szabadkán jártok, ezt ne hagyjátok ki:)És végül hoztam Nektek egy pár fotót is:
Sajttál
Njeguška pršuta & saláták
Osztriga és kaviár jéghattyúban tálalva
És végül az ünnepelt a büszke Nagytatájával:))))

5/24/2010

Epres tiramisu


  • 2 dl tej
  • 2-3 ek cukor
  • 2 tojássárája
  • 100 gr porcukor
  • 250 gr mascarpone
  • 100 gr fehércsoki
  • 2 dl tejszín, habbá verve
  • 300 gr eper + a díszítéshez
  • kb. 350 gr babapiskóta

A tejet melegítsd meg, majd keverj hozzá 2-3 ek cukrot, hagyd, hogy a cukor teljesen felolvadjon benne. A tojások sárgáját keverd habosra a porcukorral, majd add hozzá a mascarponet és a habbá vert tejszínt. A fehércsokit olvaszd fel, és keverd ezt is a mascarpones krémhez. Egy őzgerincformát bélelj ki folpackkal, majd béleld ki az alját és az oldalát a cukros tejbe forgatott babapiskótával. Erre kerül a krém fele, majd a forma közepén végighaladva a krémbe nyomkodd fejjel lefelé a megmosott eper szemeket. Erre jön a krém második fele, majd az egészet fedd be tejbe mártogatott babapiskótával. Tedd hűtőbe dermedni, díszítsd eperszemekkel, és tálald.

P.S: Már említettem, hogy mostanában egyre jobban tetszik a Nők lapja konyha, és hogy egész jó kis receptekkel rukkolnak elő. Nincsenek túlbonyolítva és finomak. Ez a recept a 2010/májusi számból való, és ahogy megláttam, tudtam, hogy ez bizony nálunk terítékre fog kerülni. A recept csak 20 dkg epret ír, én viszont jóval többet használtam hozzá, mert az epret nagyon szeretjük, és egyébként is szeretjük ha a gyümölcsös sütik tényleg telis tele vannak gyümölcsökkel. Maga az elkészítés max. 15 perc, úgyhogy bőven visszatéríti a ráfordított energiát:)

5/21/2010

Görög hummusz


  • 175 gr csicseriborsó
  • 2 gerezd áttört fokhagyma
  • 4 ek növényi olaj
  • 1,5 kk őrölt kömény
  • 1,5 citrom leve
  • 3 dl főzőlé
  • bors
  • 2 kk tahini paszta
A csicseriborsót előző este áztasd vízbe. Másnap öntsd le róla a vizet, és öntsd rá egy új adaggal, hogy bőven ellepje. Főzd, amíg szépen meg nem puhul, és közben folyamatosan szedd le a víz felszínéről a keletkező habot (nekem ez kb.1 1/4 óra alatt lett meg).A főzőléből tegyél félre 3 dl-nyit, majd szűrd le a csicseriborsót. A csicsriborsót az összes többi hozzávalóval együtt tedd keverőtálba és botmixerrel pürésítsd.Pici olívaolajjal meglocsolva és pici paprikával meghintve tálald.
P.S: Recept innen.Ha nem teszel bele tahini pasztát, helyette tegyél ugyanennyivel több olajat a hummuszhoz.

5/18/2010

Alj nélküli túrós

A "tésztához":
  • 1 kg túró
  • 150 gr margarin
  • 5 ek gríz (búzadara)
  • 2 ek liszt
  • 10 ek cukor
  • 4 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 vaníliás cukor
  • 0,5 zacskó sütőpor
Tetejére:
  • 2 dl tejföl
  • 1 tojás
  • 1 ek liszt
A "tészta" hozzávalóit mixerrel keverd össze, majd öntsd vajazott-lisztezett, vagy sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe. A 2 dl tejfölt keverd össze 1 tojással és 1ek liszttel, majd öntsd a tészta tetejére, és egyenletesen kend el rajta. Ha ezzel megvagy, mehet az egész a 200 C-ra előmelegített sütőbe. Süsd szép aranybarnára.Porcukorral meghintve tálald.
P.S: Tudom, hogy már szinte mindenki készített alj nélküli túrósat, de ha hiszitek, ha nem, én még soha, pedig már olyan rég óta szerettem volna elkészíteni! Volt itthon jó sok túróm, el kellett használni, így nem sokat gondolkodtam rajta, mihez kezdjek vele:) Gyors végigpáztáztam az internetet, majd végül Andi receptje mellett döntöttem. Ezúton is köszönöm Neki a receptet, isteni finom volt! (Tipp: én a margarint picit mikróban picit felmelegítettem, így könnyebb volt összedolgoznom a többi hozzávalóval:))

5/13/2010

Tabbouleh



  • 1 bögre bulgur
  • 4 közepes paradicsom
  • 1 csokor újhagyma
  • 4 csokor petrezselyem
  • 2 szál menta
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 1 nagy citrom leve
  • bors
A bulgurt szitában mosd át, és öntsd egy tálba. Add hozzá a felkockázott paradicsomot, a felkarikázott újhagymát, az apróra vágott petrezselymet és a mentát. Locsold meg az egészet az olívaolajjl és a citromlével. Sózd, borsozd, és jó alaposan forgasd össze.Grillezett húsok mellé tálald pitával.
P.S: Éppen a múlt héten akadt a kezembe egy dvd, amit Carlos készített nekem, és amin többek között rajta volt egy 12 epizódos görög főzőműsor is a Spektrumról. Belenéztem, és megtetszett nagyon a Tabbouleh, amit a csaj készített, így el is határoztam, hogy a napokban elkészítem. Rá egy napra megvettem a Nők lapja konyhát(2010. május), hát mit látok benne? Tabbouleh receptet Mautner Zsófi tollából. A görög csaj a Tabbouleh-t görög ételnek aposztrofálta, Zsófi pedig libanoninak, és a két recept között csak minimális volt az eltérés, én a kettőből gyúrtam össze egy harmadikat:)Akár libanoni, akár görög, nekünk nagyon ízlett. Mellesleg csak megjegyezném, hogy kezd egyre jobban tetszeni nekem a Nők lapja konyha, egészen letisztult, jól használható recepteket találtam a májusi számban:)És még ráadásul ajándék porcukorszóróval is megleptek, aminek külön örültem:)))))))

5/11/2010

Medvehagymás pogácsa


  • 500 gr liszt
  • 1 dl tej
  • 1 ek cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 1 dl tejföl
  • 250 gr vaj (margarin)
  • 3 kk só
Tetejére:
  • 1 tojássárgája
  • tengeri só
  • szezámmag
A tejet lanygosítsd fel, keverj hozzá 1 ek cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és hagyd felfutni.A vajat (margarint) picit melegítsd meg mikróban, add a liszthez, add hozzá a 2 tojássárgáját, a felfutott élesztőt, a tejfölt és a sót,és gyúrd össze, amíg szépen el nem válik az edény faltól. Takard le konyharuhával, és hagyd olyan 50 percet kelni. Ekkor lisztezett munkafelületen nyújtsd ki, szórd meg az apróra vágott medvehagyma felével, és tekerd fel, mint a beiglit, majd a tekercs két végét hajtsd egymásra. Nyújtsd ki ismét a tésztát téglalap alakúra, szórd meg a maradék medvehagymával, majd ismét tekerd fel. Nyújtsd újjnyi vastagra, szaggass belőle pogácsákat, kend le a tetejüket felvert tojássárgájával, szórd meg tengeri sóval és szezámmaggal, majd süsd sütőpapírral bélelt tepsiben 180 C-on olyan 20-25 percig, amíg szép aranysárgára nem sül.
P.S: A recept a Nők lapja konyhában jelent meg (2010 áprilisi szám).A hozzávalókon csak minimálisan változtattam, az elkészítés módját viszont leegyszerűsítettem (az eredeti recept szerint a vajat el kell morzsolni a liszttel, és 3x kell pihentetni a tésztát,én ezt nem tettem, és így is tökéletesen finomak lettek a pogácsák).Nagyon szerettük, gyorsan elfogyott:)))Legközelebb viszont szerintem késes aprítógépben fogom apróra vágni a medvehagymát, mert most nem vágtam elég apróra, és a pogácsa szaggatásánál volt, hogy kilógott egy-egy kis medvehagyma darab. Bár ez csak részletkérdés, az ízén nem változtatott semmit:)

5/07/2010

Szentjánoskenyeres süti


  • 3 tojás
  • 1 bögre cukor
  • 1 bögre tej
  • 2 bögre liszt
  • 1 bögre őrölt szentjánoskenyér (karob)
  • 5 ek olaj
  • 5 ek rum
  • 1 sütőpor
  • reszelt citromhéj
Tetejére:
  • porcukor
  • eper
  • esetleg krémsajt

A tojások sárgáját mixerrel összekevered a cukorral, hozzáadod a tejet, olajat, rumot, reszelt citromhéjat és a sütőporral elkevert lisztet, majd legvégül a tojások keményre felvert habját. Vajazott-lisztezett tepsibe öntöd, és 200C-on sütöd kb. 25 percig.Porcukorral meghinted a tetejét, kockákra vágod, minden kockára mehet egy kis krémsajt és eper:)
P.S: A férjem Rijekában volt pár hete, onnan hozott nekem őrölt szentjánoskenyeret, a zacskó hátulján pedig stílusosan ott volt a recept is, hogy mihez is lehet vele kezdeni:) Szóval a recept a zacskóról származik, gyorsan elfogyott, finom volt, bár másnapra egy kicsit már száraz lett, legközelebb lehet, hogy reszelek bele 1-2 almát, vagy teszek bele banánt, hogy tovább maradjon puha. A hozzávalókat 2 dl-s bögrével mértem:)

5/06/2010

Spenótos-rizses egytál


  • 1 kg spenót
  • 500 gr darált hús
  • pici olaj
  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • vegeta
  • bors
  • petrezselyemzöld
  • 1 bögre rizs
  • 3 dl tej
  • 2 ek liszt
  • joghurt/tejföl
A spenótot jó alaposan mosd meg, vágd csíkokra és főzd forró vízben olyan 10 percig. A rizstis főzd meg, majd öblítsd át hideg vízzel, hagyd lecsöpögni. Egy pici olajon pirítsd üvegesre a kockára vágott hagymát az áttört fokhagymával együtt, majd dobd rá a darált húst. Fűszerezd vegetával, sóval, borssal, és apróra vágott petrezselyemzölddel. Amikor a darált hús kész, vedd le a tűzről, forgasd bele a rizst és a spenótot. A tejben keverd csomómentesre a lisztet, majd ezt is öntsd a rizses-spenótos-húsos masszához, és jól keverd össze. Az egészet öntsd egy tűzálló tálba, és süsd 200 Con olyan 30 percig. Tejföllel meglocsolva vagy joghurttal tálald (ez kötelező!!!:))))
P.S: Az én drága jó nagymamikám küldött nekem spenótot a kertjéből. A spenótot imádjuk, és minden alkalommal jól meglepődök, amikor megfőzöm, hogy annyi spenótból főzés után alig lesz valami, úgy "összeesik", pedig tudom, hogy ennek ez a rendje:)Most rizzsel és darált hússal kombinálva készítettem, nagyon finom lett, és nagyon szépen szeletelhető. Ezt az ételt egyébként mángolddal és csalánnal is símán el lehet készíteni, azzal is nagyon finom. Anyu elméletileg ültetett mángoldot az idén, alig várom, hogy kapjak a friss termésből:) (Anyuci, ugye hallod?)Már fáj a fogam egy jó kis krumplis-mángoldos köretre egy kis tengeri hal mellé:)))

5/04/2010

Zöldbabos tonhal saláta



  • 300 gr zöldbab
  • 100 gr olívabogyó
  • 500 gr paradicsom
  • 2 lilahagyma
  • 1 zöld saláta
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 konzerv tonhal (natúr lében)
  • 2 kk mustár
  • 4 ek fehérborecet
  • 6 ek olívaolaj
  • 4 ek víz
  • bors
A zöldbabot főzd puhára sós vízben, majd csepegtesd le. A lilahagymát karikázd fel, a paradicsomot szeleteld fel, a zöldsalátát tépkedd apró darabokra. A paradicsomot, lilahagymát, salátát, olívabogyót, zöldbabot tedd egy nagyobb tálba, add hozzá a lecsöpögtetett tonhalat is. Az öntethez keverd össze az olívaolajat, a mustárt, a vizet, a fehérborecetet, az apróra vágott petrezselymet, sózd-borsozd ízlés szerint, és öntsd a zöldségekre. Forgasd össze, és tálald.
P.S: Nagymamám mindíg kitépkedi nekem a TV-s újságból a recepteket, ezt a receptet is ott találtam, és első ránézésre beleszerettem. Igaz, salátáról van szó, de mi ezt ettük ebédre, mert ilyenkor, amikor itt a szép idő, nem is kívánunk nehezebb ételeket, így ez a tonhal saláta telitalálat volt. Úgy ettük, mintha legalábbis két hete éheztünk volna előtte, annyira finom volt:)

5/02/2010

Málnás joghurttorta



  • 6 dl natúr joghurt
  • 10 ek cukor
  • 3 ek zselatin
  • 3 dl tejszín
  • 200 gr málna

A joghurtot, cukrot és a zselatint keverd csomómentsre, majd melegítsd fel, de ne forrjon. Vedd le a tűzről, és hagd húlni. Amikor kihűlt, keverd hozzá a málnát, és a kemény habbá vert tejszínt. Öntsd formába, és tedd pár órára a hűtőbe, hogy szépen megdermedjen.
P.S: Említettem már, hogy a sógornő jelöltem lisztérzékeny. Amióta a családunkhoz tartozik, gyakrabban megakad a szemem az olyan recepteken, amit ő is fogyaszthat. A receptet Mártitól kaptam, egy kedves ismerősünktől, aki szintén lisztérzékeny, így egy csomó nagyon finom és használható recepttel látott el. A joghurt tortáról annyit, hogy legegyszerűbb, ha a formát folpackkal kibéleljük, és úgy öntjük bele a masszát, ha viszont ez elmarad, akkor a formát meleg vízbe kell állítani pár percre, mielőtt kiborítanánk belőle a tortát, hogy biztosan szépen, egészben jöjjön ki a desszertünk. Egyébként a torta nagyon finom, könnyű, ilyen meleg napokra ideális:)