- 125 gr vaj
- 170 gr barna cukor
- 200 gr mazsola
- 200 gr aszalt füge felkockázva
- 100 gr aszalt vörösáfonya
- 50 gr datolya apróra vágva
- 50 gr aszalt szilva apróra vágva
- 1 kk szódabikarbóna
- 1,5 kk mézeskalács fűszerkeverék
- 125 ml víz
- 125 ml sherry/fekete tea/narancslé
- 50 gr darabolt dió
- 2 tojás
- 300 gr liszt
- 1 sütőpor
A vajat, barna cukrot, mazsolát, fügét, vörösáfonyát, datolyát, aszalt szilvát tedd egy nagy lábasba, add hozzá a szódabikarbónát, a mézeskalács fűszerkeveréket, a vizet és a sheryt/teát/narancslevet. Közepes lángon forrald fel, közben időnként keverd össze. Akkor jó, ha ilyen hab képződik a tetején:
A lábast tedd félre, hogy a benne levő cucc langyosra hűljön. Ezután add hozzá a feldarabolt diót és az enyhén felvert tojásokat, majd legvégül a sütőporral elkevert lisztet. Öntsd a masszát vajazott-lisztezett formába, és süsd 160 C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig.
P.S: Egyébként is nagyon szeretem a gyümölcskenyereket, de ez kifejezetten a kedvencem. Gazdag, "karácsony ízű", igazi téli sütemény. Jó, mert előre el lehet készíteni, és álltában csak egyre finomabb lesz. Ebből a mennyiségből egy őzgerincforma és egy dobozforma telt meg. Remélem, szeretni fogjátok:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése