1/13/2011

Gazdag gyümölcskenyér




  • 125 gr vaj
  • 170 gr barna cukor
  • 200 gr mazsola
  • 200 gr aszalt füge felkockázva
  • 100 gr aszalt vörösáfonya
  • 50 gr datolya apróra vágva
  • 50 gr aszalt szilva apróra vágva
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1,5 kk mézeskalács fűszerkeverék
  • 125 ml víz
  • 125 ml sherry/fekete tea/narancslé
  • 50 gr darabolt dió
  • 2 tojás
  • 300 gr liszt
  • 1 sütőpor

A vajat, barna cukrot, mazsolát, fügét, vörösáfonyát, datolyát, aszalt szilvát tedd egy nagy lábasba, add hozzá a szódabikarbónát, a mézeskalács fűszerkeveréket, a vizet és a sheryt/teát/narancslevet. Közepes lángon forrald fel, közben időnként keverd össze. Akkor jó, ha ilyen hab képződik a tetején:


A lábast tedd félre, hogy a benne levő cucc langyosra hűljön. Ezután add hozzá a feldarabolt diót és az enyhén felvert tojásokat, majd legvégül a sütőporral elkevert lisztet. Öntsd a masszát vajazott-lisztezett formába, és süsd 160 C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig.

P.S: Egyébként is nagyon szeretem a gyümölcskenyereket, de ez kifejezetten a kedvencem. Gazdag, "karácsony ízű", igazi téli sütemény. Jó, mert előre el lehet készíteni, és álltában csak egyre finomabb lesz. Ebből a mennyiségből egy őzgerincforma és egy dobozforma telt meg. Remélem, szeretni fogjátok:)

Nincsenek megjegyzések: