Élesztő felfuttatásához:
- 0,5 dl tej
- 1 kk cukor
- 25 gr (azaz fél kocka) friss élesztő
Tésztához:
- 500 gr liszt
- 250 gr margarin
- 250 gr túró
- 1 ek só
- 1 tojás
- fél pohár tejföl (kb. 90 gr, azaz a 175 gr-os kis poharasnak a fele - ezt nem szoktam mérni, csak úgy ránézésre)
- 1 tojás felverve
- reszelt sajt
A tejet melegítsd kézmelegre, vagy annál egy icipicit melegebbre, oldd fel benne az 1 csapott kk cukrot, és morzsold bele az élesztőt, hagyd felfutni. Amíg az élesztő elkezd dolgozni, egy tálba öntsd bele a lisztet, add hozzá a szoba hőmérsékletű margarint, az áttört túrót, a sót, a tejfölt és adj hozzá egy lazán felvert tojást is. Amikor ezzel megvagy, addigra már az élesztő is szépen felfutott, ezt is add a tésztához, és gyúrd össze, amíg szépen össze nem áll. Fedd le az edényt egy tiszta konyharuhával, és hagyd a tésztát pihenni egy bő fél órát, vagy egy kicsit tovább. Közben mosogasd el az edényeket és tegyél egy kis rendet:))))
A megkelt tésztát borítsd lisztezett munkafelületre, és nyújtsd ki (én több részletben szoktam, úgy könnyebben tudok vele dolgozni). Na nem kell túl vékonyra, inkább maradjon a tészta picit vastagabb, mondjuk olyan 1ujjnyi.Ne ijedj meg, ha túl lágynak ítélnéd meg a tésztát, pont ilyen kell, hogy legyen. Szaggass pogácsákat, kend le a tetejüket a felvert tojással, szórd meg reszelt sajttal, és süsd 180 C-ra előmelegített sütőben szép aranybarnára.
P.S: Nem szoktam a "levegőbe" dicsérni, de ez a pogácsa tényleg valami isteni finom. Olyan, amit be kell írni a kézzel írott kis kockás füzetünkbe. Puha, és ráadásul nem csak a sütés napján (bár nyilván mint minden élesztős, ez is akkor a legfinomabb). Másik nagy előnye, hogy nem kell hajtogatni, így viszonylag gyorsan elkészül. A recept egyébként egy idős nénitől származik, remélem, örülni fog, hogy ennyien látjátok majd a pogácsa receptjét:)
4 megjegyzés:
TimemsouNagyon szeretem az idős néniktől származó recepteket. Sokat tanulhatnánk tőlük, ha még volna ki megtanítaná nekünk. Éva
Teljesen egyetértek Veled, ezért is akartam Veletek megosztani. És mert tényleg olyan, mint amilyet csak a nagyikáink tudnak sütni:)Remélem, sokan kipróbáljátok majd.
Én is megsütöttem ma délelőtt és nagyon finom!!!! Köszi a receptet!!! :o)
Timi, nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett Nektek!
Megjegyzés küldése