10/14/2013

Tökfőzelék egészségesre készítve:)

Mostanában szinte csak és kizárólag olívaolajat használok a sütéshez, főzéshez, abból is az extra szűz fajtát, és ha az étel "bírja", akkor a fehér lisztet mindenképp lecserélem teljes kiőrlésűre. Anyu kertjéből még volt 1 gyönyörű sárga és egy zöld cukkinim, ezekből készítettem ezt a tök (cukkini) főzeléket az egészséges táplálkozás jegyében:)

Kell hozzá:

  • olívaolaj
  • 2 kis fej vöröshagyma
  • 2 közepes cukkini
  • 1 nagy csokor friss kapor
  • 2 dl tejföl
  • 1 púpos ek teljes kiőrlésű liszt
  • ecet ízlés szerint (kezdd 1 kiskanállal, aztán majd látod, hogy kell-e bele még)
Először a cukkinit mosd meg, hámozd meg, és reszeld le a nagy lukú reszelőn, és sózd meg ízlés szerint.Az olívaolajat hevítsd fel, és pirítsd rajta üvegesre az apróra vágott hagymát. Amikor ezzel megvagy, mehet rá a cukkini, nem kell kinyomkodni, se semmi, majd a saját levében úgyis megfő. Fedd le az edényt, és párold a cukkinit puhára. Add hozzá az apróra vágott kaprot, és néha néha keverd meg. Mikor már puha, a tejfölben keverd el a lisztet és 3-4 ek-nyit a cukkini levéből (a hőkiegyenlítés miatt), és öntsd a cukkinihez. Hagyd rottyanni egyet, ízesítsd ecettel, és már kész is.

Nincsenek megjegyzések: