Tészta:
- 600 gr liszt
- 1 sütőpor
- 1 kk só
- 1 margarin (250 gr)
- 150 gr cukor
- 1 tojás
- tej, amennyit felvesz (nagyjából 1 dl)
Töltelék:
- kb. 2,5 kg alma (savanykás legyen)
- cukor ízlés szerint (én erre az alma adagra 3-4 ek-lal szoktam, de függ az alma édességétől)
- 1 kk fahéj
- 1 csomag vaníliás pudingpor
A lisztet összekevered a sütőporral és a sóval, majd elmorzsolod a margarinnal (a sót tilos kihagyni, ez a tészta "lelke"). Hozzáadod a cukrot, az enyhén felvert tojást, és annyi tejet, hogy szép, egyenletes tésztát kapj, ami elválik az edény falától. Ha ezzel megvagy, jöhet a töltelék: meghámozod és lereszeled az almát - még véletlenül se nyomkodd ki a levét!Keverd össze a cukorral és a fahéjjal. Majd vegyél el pár kanálnyit a léből, amit enged,és ebben oldd fel a pudingport. Ezt is add hozzá a töltelékhez, jó alaposan keverd össze. A tészta 60%-kát tedd a gáztepsi aljára, erre a töltelék, erre a kinyújtott maradék tészta, és már mehet is a 180 C-ra előmelegített sütőbe 40 perce, illetve amíg szép aranybarnára nem sül.
P.S: Ez egy nagy gáztepsire való adag, a tészta másnapra még finomabb, puhább lesz. A tészta egyébként univerzális, bármivel tölthető, majd szentelek neki egy külön postot is, ha nem felejtem el legközelebb betöltés előtt lefotózni Katarina már tudjátok - az anyósom, a recept az övé, róla is neveztem el
P.S: Ez egy nagy gáztepsire való adag, a tészta másnapra még finomabb, puhább lesz. A tészta egyébként univerzális, bármivel tölthető, majd szentelek neki egy külön postot is, ha nem felejtem el legközelebb betöltés előtt lefotózni Katarina már tudjátok - az anyósom, a recept az övé, róla is neveztem el
4 megjegyzés:
Szeretem nagyon az almás pitét tetszik ez a variásió is nagyon.
Örülök:)Ha majd nem tudsz választani vasárnapra édességet, süsd ezt meg!Most szezonja is van:)Puszillak!
Ha túrós töltelékkel készítem, akkor is kell a töltelékbe puding, vagy csak a szokásos módon (puding nélkül) készítsem el a túrót? Éva
Kedves Éva,
én a túrósba nem szoktam pudingot tenni, hagyományosan nyugodtan készítheted. Az almásnál azért kell, mert az alma sok levet enged, és hogy ne áztassa el a tésztát. A túrósnál ilyen veszély nincs:)
Üdv,
Évi
Megjegyzés küldése