5/30/2009

Gombával töltött csirke



  • 1 nagyobb csirke
  • 750 gr gomba
  • petrezselyem
  • 4 tojás
  • 100 gr rizs
  • 2 dl tejföl
  • 2 fej hagyma
  • olívaolaj
  • 0,5 kg újkrumpli
  • 4 gerezd fokhagyma
  • bors

A rizst a szokásos módon főzd meg, a hagymát kockázd fel, pirítsd üvegesre az olívaolajon. Közben a gombát aprítsd fel késes aprítógéppel, majd dobd a megpirult hagymára, és dinszteld, amíg el nem fő a leve. Vedd le a tűzről, keverd bele a tojásokat, keverd bele a petrezselmyet, sózd, borsozd ízlés szerint, tedd vissza a tűzre, és kevergesd, amíg jól be nem sűrűsödik. Amikor már elég sűrű (nincs leve), vedd le a tűzről, add hozzá a főtt rizst, és a tejfölt, és keverd az egészet jól össze. Ezzel a töltelék kész is. A csirkét sózd, borsozd, majd töltsd meg jól a töltelékkel. (Ha szükséges, kötözd össze). Egy tálat kenj meg olívaolajjal, fektesd az aljára a töltött csirkét, és rakd körbe az újkrumplival, aminek előtte ledörzsölted a héját. Öntsd le a csirkét 2 dl vegetás vízzel, és mehet az egész a sütőbe 60 percre (Én az első 15 percben 250C-on sütöttem, majd levettem 200C-ra. Ezt csak olyan iránymutatónak írom, úgyis sütőfüggő a dolog:).
P.S: Ki mondja, hogy nagy ördöngősség egy jó töltött csirkét készíteni?Egyáltalán nem az, főleg ha az embernek van hozzá egy jó receptje. Na ez a recept olyan. Bárkinek akár elsőre is istenien fog sikerülni. A csirke pont olyan, amilyen kell, hogy legyen, kívül ropogós, belül omlós, és az újkrumpli is valami nagyon finom a pecsenyelétől, és a vékony kéregtől, ami képződik rajta sütés közben. És a töltelék is nagyon ott van:)

2 megjegyzés:

Elisa írta...

Nagyon jó kis recept és nagyon szép a fotó is! A kipróbálandók listájára teszem :) Köszi!

Eva írta...

Marilyn,

Nekünk nagyon ízlett:), így azt tudom mondani, hogy bátran készítsd el! És utána pedig jelentkezz, hogy hogy ízlett Nektek:)