3/01/2010

Pihe puha kiflik

A kovászhoz:
  • 0,5 dl langyos tej
  • 1 kk cukor
  • 1 kk liszt
  • 1 élesztő
A tésztához:
  • 1 kg liszt
  • 2 ek só
  • 4 ek cukor
  • 2 tojás
  • 0,5 l langyos tej
  • 3 kávéscsésze olaj
  • 150 gr olvasztott margarin+1 kk só
A tetejére:
  • 1 tojás
  • szezámmag
  • tengeri só
0,5 dl tejet melegíts meg, keverd bele a cukort, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá 1 kk lisztet,és hagyd az élesztőt felfutni (én ezt egy nagyobb, kb. 3 dl-s bögrében csinálom). Közben egy keverőtálba öntsd bele a lisztet, add hozzá a sót, a cukrot, 2 tojást, a felfuttatott élesztőt, és 0,5 l langyos tejet, majd legvégül az olajat. Gyúrd addig, amíg már szépen elválik az edény falától, és rugalmas lesz. Ekkor a tésztát oszd 4 egyenlő cipóra, takard le, és hagyd kb 45 percig, vagy 1 óráig letakarva, amíg a duplájára nem kel.Minden cipót lisztezett felületen nyújts ki 3-4 mm vastagra, majd vágd 16 cikkelyre. A cikkelyeket kend meg olvasztott margarinnal amibe előzőleg belekevertél 1 kk sót, és tekerd fel. Az így kapott kis kifliket helyezd sütőpapírra, kend meg az 1 felvert tojással, szórd meg durva tengeri sóval és szezámmaggal, majd süsd 200C-on olyan 15 percig, amíg szép aranybarnára nem sülnek.
P.S: Ezek a kis kiflik egyszerűen csodálatosan puhák, szinte olvadnak az ember szájában. 64 db lesz belőlük, és másnap is finomak maradnak. Egyszerűen imádjuk:))))(Recept innen)

16 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Ezek ám a kiflik! Hú a mindenit!

Műsorra tűzve :-))

Lori írta...

Hú, de gyönyörű....valami édes töltelékkel is el tudnám képzelni...kakaó? Hm?

Marty írta...

Most sültek meg a kiflik a recepted alapján! Nagyon-nagyon finom és tényleg puha!

Garffyka írta...

Mondd csak, mind elolvadtak? Biztos? Egy sem maradt? Ha mégis, kérem szépen fénypostával :)

Belly írta...

Szia!

Nézz be hozzám légyszíves!

Eva írta...

Chef Viki, bátran készítsd el, nem lehet vele mellényúlni:)

Eva írta...

Lori, igen, lehet tölteni is, sósan is, édesen is. Édesen nutellával, kakaóval, sósan virslivel, sonkával-sajttal, mert a tésztája elég univerzális, így bármit elvisel:) Édes variációnál porcukorral meghintve, sósnál szezámmal, lenmaggal, reszelt sajttal, bármilyen variációban isteni:)

Eva írta...

Marty, Te aztán nagyon ügyes voltál! Ilyen gyorsan elkészíteni, le a kalappal!Nagyon örülök, hogy ízlett Nektek!Puszi

Eva írta...

Graffyka, a következő adagból küldök Neked egy jó nagy adaggal!(A mostniból már nincs egy morzsányi sem:))Puszi Neked

Névtelen írta...

Üdvözöllek!
Nagyon szépek lettek a kiflik. A lisztet csak rászórod az élesztős-cukros tejre, nem kevered bele?
Éva

Eva írta...

Kedves Éva,
de igen, tehát a 3 dl-s bögrébe melegítek 0,5 dl tejet, ebbe először beleteszem az 1 kk cukrot, belemorzsolom az élesztőt, hozzáadok 1 kk lisztet, ezt az egészet összekeverem, és úgy hagyom, hogy az élesztő felfusson. Amikor már majdnem túlcsordul a bögre peremén, akkor adom hozzá a többihez.Remélem, tudtam segíteni:)Üdv

Névtelen írta...

Köszi a gyors választ. További szép napot. Éva

Helga írta...

Szia!
Vendégek jönnek és ezt szeretném elkészíteni a kérdésem: nincs kávés poharam, mert nem kávézunk. Meg tudnád mondani, hogy kb mennyi!? Előre is köszönöm!

Eva írta...

Szia Helga,

A kávéscsésze 0,5 dl. Remélem, ízleni fog Nektek! Majd küldj kommentet a végeredményről:)Puszi!!!

Szilárd írta...

Na Évikém, megcsináltam életem első olyan kajáját, amihez az itteni receptet használtam.
Király lett!

Eva írta...

Drága Öcsikém! Büszke vagyok Rád!Nagyon nagyon!Főleg, hogy nem is a legegyzserűbbekkel kezdted, hanem rögtön egy kelt tésztásba vágtál bele!Nagyon örülök, hogy jól sikerült! Millió puszit küldök, és hamarosan találkozunk!