1/20/2011

Cous cous krém bogyós gyümölcs mártással


  • 160 ml víz
  • 125 ml cous cous
  • fahéj
  • 1 vaníliarúd (vagy vanília aroma)
  • 7,5 dl tej
  • 60 ml cukor
  • 1 tojás
Erdei gyümölcs mártáshoz:
  • 250 gr erdei gyümölcs (áfonya, ribizli, szeder, eper)
  • 3 ek víz
  • 2 vaníliás cukor
  • 1 kk étkezési keményítő
A vizet forrald fel, majd amikor már forr, add hozzá a coucoust, vedd le a tűzről, és hagyd kb. 5 percig, hogy a couscous megpuhuljon. Ekkor add hozzá a cukrot, a fahéjat, a vaníliarúd kikapargatott belsejét és a tejet, ismét forrald fel, majd a lángot takarékra véve kevergesd, amíg szépen el nem kezd sűrűsödni (kb. úgy, mintha tejbegrízt főznél). Vedd le a tűzről, hagyd picit hűlni, majd keverj hozzá 1 felvert tojást, tedd vissza a tűzre, és főzd krémesre kb. 5 perc alatt. Az elkészült cous cous krémet oszd poharakba, és hagyd hűlni. Az erdei gyümölcsöket tedd egy kisebb lábasba 3 ek vízzel, add hozzá a vaníliás cukrot, és melegítsd jól össze az egészet. Amikor már forr, vegyél ki abból a léből, amit a gyümölcsök engedtek 2-3 ek-nyit, keverd benne csomómentesre az étkezési keményítőt, és öntsd a gyümölcsökre. Forrald ismét össze az egészet, és kevergetve főzd pár percig, hogy besűrűsödjön. A gyümölcsmártást öntsd a couscous krémre, és tálalásig tartsd hűtőben.

P.S: Egy régebbi Life magazinban láttam egy couscous puding receptet, ez adta az alapötletet ehhez a recepthez (legalábbis az alsó réteghez, bár ezen is variáltam). Gondoltam, készítek valami gyors pohárkrémet, volt itthon cous cous, és bogyós gyümölcs is, és a kettő együtt valami isteni finom!A couscous krém picit a tejbegrízre emlékeztet, az édességét pedig a gazdag gyümölcsös réteg tökéletesen ellensúlyozza. Biztosan fogom még készíteni:)

2 megjegyzés:

Elif írta...

Gyönyörű, ebbe rögtön bele is szerettem első látásra!

Anikó írta...

Hmmmm.... ez finom nagyon:-))))