4/08/2013

Egészséges magos kenyér

Kovászhoz:
  • 1 kk cukor
  • 1 dl langyos víz
  • 1 kocka élesztő
Tésztához:
  • 300 gr teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 300 gr teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 300 gr finomliszt
  • 2 csapott ek só
  • 4 dl langyos víz
  • 80 ml olaj
És még:
  • 2 ek lenmag
  • 2 ek szezámmag
  • 2 ek napraforgómag

A langyos vízben oldd fel a cukrot és morzsold bele az élesztőt. Keverd össze és hagyd felfutni. Egy nagyobb tálban keverd össze a három féle lisztet a sóval és a magokkal, add hozzá az olajat és a 4 dl langyos vizet, majd a felfutott élesztőt. Dolgozd ki a tésztát, takard le az edényt egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni egy órácskát. Gyúrd át, formálj a tésztából kenyeret (egy nagyobbat vagy két kisebbet), tedd sütőpapírral bélelt tepsire, hagyd még kb. fél órát kelni latakarva. Vagdosd picit be a tetejét, és süsd meg 180 C-ra előmelegített sütőben nagyjából 35-40 perc alatt.

Nincsenek megjegyzések: