2/03/2010

Bajadera



  • 400 gr cukor
  • 8 ek víz
  • 1 margarin (vagy 250 gr vaj)
  • 150 gr darált dió
  • 150 gr darált keksz
  • 3 rúd olvasztott csoki
  • csokimáz
Egy lábasba öntsd bele a cukrot, add hozzá a vizet, majd melegítsd addig, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Vedd le a tűzről, picit hagyd hűlni, majd mixerrel jól keverd össze a vajjal. Add hozzá a darált kekszet és a diót, és jól keverd össze. Az így kapott masszát oszd két egyenlő részre, majd az egyik felébe keverd bele az olvasztott csokit. Egy kisebb tepsi aljára tegyél alufóliát, és erre nyújtsd ki a csokis részt, majd erre a massza másik felét. Hagyd kihűlni, és öntsd le csokimázzal.




P.S: A volt Jugoszláviában, illetve a mostani tagállamokban a Bajadera mindíg is fogalom volt. A zágrábi Kraš gyártja, és ma már levédett horvát terméknek minősül. Aki nyaralt már Horvátországban, az biztosan ismeri. A desszertek királynőjeként is emlegetik, és mint minden jónak, ennek is született "home-made copycat" verziója, amit itt láttok:) Igaz, hogy első ránézésre engem is elrettentett a brutális cukor mennyiség, és ez tényleg egy amolyan tömör gyönyör, de pici szeletekre kell vágni, és úgy tálalni. Na és az íze, az csodás!Ki gondolná, hogy ilyen finom valami "sül ki" egy pár ennyire egyszerű hozzávalóból?:)Még Karácsonyra készítettem (pirulós smiley), de csak most jutott az eszembe, hogy még nem tettem fel:)

És így néz ki az eredeti Bajadera:) Képek innen és innen.

8 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Hát igen, van ki ezt nem ismeri? Gyerekkorom kedvence és amolyan sztátusz szimbóluma volt. Most már nem tudom megenni, iszonyú édes.

Kata írta...

Éva már megint különlegeset hoztál! Igen, amikor elolvastam az 1. sorban a cukor mennyiségét, kicsit elrettentett...nem kéne inkább kicsit hátrább tenni?;)

Nina írta...

Absolutely delicious!
compliments!

Eva írta...

Ági, hát bizony ez tényleg édes szájúaknak való:) Én is nyomattam utána a Jillian Michels tornát ezerrel:)))

Eva írta...

Kata, hát bizony, lehet, hogy át kéne írnom a cukrot decire, és akkor már nem tűnik olyan soknak, vagy egyszerűen fél adagra átírni a receptet, és akkor már teljesen elfogadható:)))

Eva írta...

Nina, thank you:)

Garffyka írta...

Azt hiszem én még sosem ettem ... a cukor mennyiség valóban elrettentőnek tűnik, viszont a leírás és a kép alapján nagyon finom lehet. Fél adag, kis kockákra vágva és sokáig tart :)

Eva írta...

Graffyka, ez ponoan így van, ahogy mondod:) Ha nem túl nagy a társaság, fél adag bőven jó, és ez tényleg el is áll jó sokáig, nincs vele macera:)Puszi