1/25/2011

Sós kifli


  • 600 gr liszt
  • 1 zacskó szárított élesztő
  • 1 ek cukor
  • 4 dl langyos tej
  • 2-3 kk só
  • 60 gr vaj/margarin
  • tengeri só a tetejére


A langyos tejben oldd fel a cukrot és az élesztőt. Amikor az élesztő már felhabosodott, keverd össze a liszttel, adj hozzá sót, és gyúrd rugalmas tésztává. Takard le és hagyd 2 órán át kelni. A tésztát lisztezett munkafelületen oszd 4 felé, mindegyiket nyújtsd ki minél vékonyabb körré, kend meg olvasztott vajjal/margarinnal, vágd 8 cikkelyre, majd tekerd fel a vastagabb végétől kezdve. Az így kapott kifliket tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, kend meg vízzel, szórd meg tengeri sóval és süsd 210 C-ra előmelegített sütőben, amíg szép aranybarna nem lesz (kb. 20 perc).

Forrás: F. Horváth Ilona, Kenyerek és péksütemények. Nagyon finom, és a kelési időt leszámítva gyorsan el is készíthető. Nálunk kb. 40 perc volt az élettartama, legközelebb lehet, alapból dupla adaggal kezdek:)

9 megjegyzés:

Ottis írta...

tökéletesen néznek ki

családi tűzhely írta...

Szépségesek lettek:)

Elif írta...

Hát ezek csodaszépek!

Babi írta...

Annyira szép!!!!

Bianka írta...

Eszméletlen milyen tökéletesek

Névtelen írta...

Szia! Szerinted lehetne a tésztába medvehagymát is tenni? Like!!!

Eva írta...

Persze, elrontani egész biztosan nem fogja:)Csak jó alaposan bele kell majd dolgozni a tésztába, és én biztosan egész apróra vágnám. Ha elkészíted így, jelentekezz a részletekkel, nagyon érdekelne, hogy milyen medvehagymával:)Puszi

Névtelen írta...

Szia! Megcsináltam medvehagymával. Nem lett rossz, de maradok az eredeti verziónál. Persze az enyém nem lesz soha olyan szép, mint a Tiéd. Valahogy mindig kitekerednek sülés közben:))De imádjuk!Köszi! Berni

Eva írta...

Drága Berni!Örülök, hogy bevált Nálatok a recept. Elárulom Neked, hogy hogyan lesznek ilyen formájúak a kiflik (legalábbis ahogy én kitapasztaltam). Először is a cipót minél vékonyabbra kell nyújtani, aztán amikor pedig 8 cikkelyre vágod a tésztát, és lekened margarinnal, akkor én még a cikkelyeket is külön egyenként szét szoktam húzogatni, hogy minél hosszabbak legyenek (ez mehet akár nyújtófával, akár kézzel is).Ez két dolog miatt is jó: egyrészt sokkal szebben kifli formájúra lehet őket tekerni, másrészt sokkal rétegesebb, és egyben finomabb is lesz tőle a tészta.Szerintem legközelebb próbáld ki ezt a módszert:)Puszillak!Gyere máskor is!