11/12/2011

Besamel mártás

Úgy gondoltam, a besamel mártás megér egy külön bejegyzést, mert elég sokféle étellel variálható, így jó, ha van kéznél egy megbízható és finom alaprecept. Mutatom, én hogy készítem.
Alaprecept:




  • 50 gr vaj

  • 2 púpos ek liszt

  • 5 dl tej


  • őrölt szerecsendió

  • esetleg pici ételízesítő

A vajat olvaszd fel, majd add hozzá a lisztet, és kevergetve pirítsd világos zsemleszínűre. Öntsd fel a tejjel, és kevergetve addig főzd, amíg kellőképp be nem sűrűsödik. Keverd hozzá a sót és a szerecsendiót (esetleg egy kis ételízesítőt), és már kész is.



P.S: Az alap besamel mártást gazdagíthatod még 2 felvert tojással (pl. ha rakott dolgokat készítesz, és még úgyis sülni fog az étel a sütőben, a tojásokat akkor adod hozzá, amikor már a mártást levetted a tűzről), de adhatsz hozzá parmezánt, trapistát vagy füstölt sajtot is, attól függően, hogy milyen ételt készítesz, és persze jól bírja a különböző fűszerezést is:)

Nincsenek megjegyzések: