- 4 tojás
- 2 dl cukor
- 2 dl olaj
- 2 dl liszt
- 1 sütőpor
- 1 dl tej
- 2 dl őrölt szentjánoskenyér
- 100 gr mazsola
- 4-5 közepes alma
Tetejére:
- 100 gr csoki
- 80 gr margarin
- 3-4 csepp olaj
Mixerrel keverd habosra a tojássárgákat a cukorral, add hozzá az olajat, tejet, szentjánoskenyeret, és a sütőporral elkevert lisztet. Add hozzá a mazsolát, a habbá vert tojásfehérjét, és végül a lereszelt almát. Keverd össze, és öntsd a tésztát vajazott, lisztezett közepes méretű tepsibe, és süsd kb. 40 percig (tűpróba). Tetejét vond be csokimázzal (olvaszd fel a margarint, hogy forrjon, vedd le a tűzről, keverd el benne a csokit, adj hozzá pár csepp olajat, és öntsd a süti tetejére).
P.S: Rá vagyok kattanva a szentjánoskenyérre, egyszerűen különleges az íze, és olyan sok mindent lehet vele kezdeni! Ez most egy tipikus "a Nagyi receptesfüzetéből" recept, és éppen ezért jó, jó pár napig finom marad, és nem szárad ki, a benne lévő almának köszönhetően. Mindíg eszembe juttatja a dédimet, aki rengeteget használta, és mindíg finoman illatozott tőle az egész ház:)
9 megjegyzés:
Vár egy OSCAR,mert megérdemled:-))
Én is nagyon szeretem a szentjánoskenyérrel készült sütiket. Régen gyakran jártunk a sombori rokonokhoz, olyankor mindig vettünk őrölt és egész formában is, anyukám általában kelt kalácsot készített belőle, és amikor egészben volt, folyton azt rágcsáltuk.Itt nálunk elég drágának találom az őrölt változatot, pár éve a szabadkai piacon kerestem "rogač"-ként, néztek rám, mintha a holdról jöttem volna...Azt hittem, már nálatok sem tartják.
Már kinéztem más receptedet is (nagyon tetszenek a receptjeid!), amit szeretnék elkészíteni, ezt biztos meg fogom csinálni! :-)
Üdvözlettel: Marica
Nagyon jól néz ki ez a süti, szinte én érzem az illatát, úgyhogy miharabb meg kell sütnöm nekem is.
Az őrölt szentjánoskenyér az a karobpor, ugye?
Kedves Marica, igen, az az, a rogač, jól emlékszel. Egyébként mi is ettük egészben is, és amikor még pici voltam, azt hittem, szárított banán:))) Szabadkán ne a piacon keresd, hanem az élelmiszerboltokban, mindenhol lehetkapni, a hiperekben is, aprópénzért. Aztán ha elkészült a süti, jelentekzz, remélem, ízletni fog! Addig is sok puszi, és jó sütögetést!
Drága Szamóca, bizony így igaz, ahogy írod! Karobnak is hivják, csak a mi családunkban a szentjánoskenyér a bevett szó rá, de a kettő tényleg ugyanaz!Jó sütögetést! Puszi
Én is karobot használok kakaópor helyett.
Elég sok fogy nálunk, jóval olcsóbb kinn?
Szia Éva!
Most készítettem el a napokban a sütit, nagyon ízlett, köszi a receptet!!
Felteszem a reformos blogomba, ha nem zavar, linkelek Rád.Bár kép sajnos nem készült, mert hamarább elfogyott...
A szentjánoskenyértől szinte fekete lett a tésztája, azt hitték, csokis a süti.:-)
Üdv: Marica
Kedves Marica,
persze, nyugodtan tedd csak fel! És nagyon örlök, hogy ízlett Nektek! Épp a napokban találtam egy forró szentjánoskenyeres italt, amit hamarosan elkészítek, már napok óta fáj rá a fogam:)Remélem, az is tetszeni fog Neked:)Puszillak
Várom! :-)
Megjegyzés küldése