10/29/2009

Dulce de leche - Karamell krém

Én nagyon de nagyon imádom a karamellt, minden formájában. A dulce de leche első pillantásra elvarázsolt, annyira egyszerű, és olyan isteni finom! Arról nem is beszélve, hogy mennyi mindenre felhasználható! Lehet tortakrémnek használni egy kis teszínhabbal és vajjal fellágyítva, öntetnek is jó palacsintára, fagyira, vagy akár ebben a hideg időben egy nagy bögre habos kávé vagy capuccino tetejére csorgatva... Mmmm, isteni!Remélem, szeretni fogjátok!
  • 1 l tej (nem zsírszegény)
  • 300 gr cukor
  • 1/4 kk szódabikarbóna
  • 2 ampulla Dr. Oetker Butter-Vanilla aroma
Egy nagyobb edénybe öntsd bele a tejet, add hozzá a cukrot, szódabikarbónát, és a vanília aromát, majd erős tűzön forrald össze az egészet, kézi habverővel kevergetve. Amikor felforrt, egész alacsony lángon főzd tovább olyan két órát. Minden 10-15 percben kézi habverővel keverd át a krémet. Két óra elteltével vedd le a tűzről, hagyd egy picit hűlni, majd öntsd jól záródó üvegbe. És már kész is:)

P.S: Eredeti recept itt.Lehet természetesen igazi vaníliát is használni hozzá, nekem nem volt itthon. Amikor készül a krém, picit ritkább, és világosabb, hűlés közben fog besötétedni és besűrűsödni. Hűtőben olyan egy hónapig áll el. Mellesleg csak mondom, hogy kacérkodom az ötlettel, hogy pralinét készítek belőle. Kívül ropogós csoki, belül pedig a lágy, krémes karamell... Szerintem extra fullos lesz:)

10 megjegyzés:

Andi/cuki írta...

Hát azért ez nem annyira egyszerű, ennyi ideig kevergetni..Nagyon ügyes vagy,nagyon szép:-))

Eva írta...

Drága Andim, az a szerencse, hogy nem folyamatosan kell kevergetni, hanem csak negyed óránként egyet keversz rajta. Közben lehet tv-zni,internetezni,takarítani, ebédet főzni, bármit:)De akár tricepsz és bicepsz erősítésnek is megteszi:)))

trinity írta...

Igen, ez bizony engem is elvarázsolt...A hűtőben egyébként egész jól eláll-már ha hagyjuk:))Mert eszméletlenül eteti magát valóban!!

Anazar írta...

Gyonyoru ez a fem fules tanyer!

Eva írta...

Anazar, köszi, Mostarban készült kézműves egyedi darab, a kedvencem:)!Van ám neki szép teteje is, csak az most itt nem látszik.

Eva írta...

Trinity, látom, ti is karamell kedvelők vagytok:)Nálunk biztos nem fog addig elállni, épp most gondoltam ki egy sütőtökös pohárkrémet, amit párosítani fogok a dulce de lechevel. Így elgondolva azt hiszem finom lesz:) De hát a puding próbája az evés, majd beszámolok, hogy milyen lett megvalósítva:)
Puszi

Kata írta...

Ez megint nálunk is jó lehet. Már kacérkodtam vele itt-ott, de még nem vettem rá magamat eddig az elkészítésére.
Na és az edény, az csodaszép és különleges!

Kata írta...

Éva, nézz be hozzám légyszíves egy meglepiért:)

Вера írta...

Pravila sam ga,dva puta,jednom sa kondenzovanim mlekom,a drugi put sam ja sama napravila kondenz mleko pa onda dulche.Imam i post o tome-
Ovako još nisam radila sa mlekom.Eva predivna je boja.Sigurno si prezadovoljna?

Szamóca írta...

Nagyon szép ez a fotó és ez az edény is! Nem csodálom, hogy a kedvenced!