11/12/2011

Patlizsán muszaka




  • 2 nagyobb patlizsán

  • 2 fej vöröshagyma

  • 500 gr darált hús

  • 1,5 dl paradicsomlé


  • bors

  • kakukkfű

  • bazsalikom

  • pici origano

  • ételízesítő

  • pici olaj

  • 250 gr reszelt sajt
Besamel mártáshoz:


  • 50 gr vaj

  • 2 ek liszt

  • 5 dl tej

  • 50 gr parmezán

  • 2 tojás





A patlizsánokat karikázd fel, és süd meg a szeleteket grill serpenyőben (én nem szeretem olajban sütni, mert a patlizsán úgy szívja magába az olajat, mint a szivacs). Az apróra vágott hagymát párold üvegesre egy pici olajon, add hozzá a darált húst, és párold össze a hagymával. Öntsd hozzá a paradicsomlét, majd jöhet a só, bors, ételízesítő ízlés szerint, na és a kakukkfű, origano és a bazsalikom. Jól főzd össze az egészet, amíg nagyjából el nem fő a leve.

A besamelhez olvaszd fel a vajat, add hozzá a lisztet, és kevergetve pirítsd aranybarnára, majd öntsd fel a tejjel. Kevergetve főzd sűrűre, adj hozzá sót, pici szerecsendiót és ételízesítőt. Ha elkészült, vedd le a tűzről, keverj bele 2 felvert tojást és a reszelt parmezánt.Egy tűzálló tálat kenj meg vékonyan olajjal, és már csak a rétegezés jön így:



  1. patlizsán karikák


  2. darált hús fele


  3. besamel mártás 1/3-a


  4. reszelt sajt


  5. patlizsán karikák


  6. darált hús másik fele


  7. besamel mártás 2. harmada


  8. reszelt sajt


  9. patlizsán karikák


  10. besamel 3. harmada


  11. reszelt sajt

200 C-ra előmelegített sütőben süsd szép aranybarnára.


P.S: Hát, mondjuk nem a leggyorsabb ebéd, amit eddig készítettem, de egyáltalán nem annyira bonyolult, mint ahogy első olvasatra tűnhet. Na és az íze, verhetetlen, megéri a munkát, ezt elhihetitek:)Recept innen saját ízlésre alakítva: Dobra hrana 11/2011

4 megjegyzés:

Mrita írta...

A családom egyik kedvence, nagyon guszta lett.

Bianka írta...

Nagyon szeretem. apuék sokat készítettek

Névtelen írta...

szerintem nem patlizsán az hanem padlizsán. jó kis aranybánya a blog.:)
Üdv,
BÚÉK!
Ágota

Eva írta...

Ágota drága, igen, igazad van, tudom én is, de nézd el nekem, kétnyelvűnek, hogy olykor olykor az egyik bezavar a másikba:)))))))
BUÉK Neked is, és örülök, hogy tetszenek a receptek!Puszi!