7/28/2008

Focaccia


Tészta:
  • 450 gr liszt
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 1 kk cukor
  • 1 kk só
  • 2,5 dl langyos víz
  • 3 ek olívaolaj

Tetejére:
  • 1 dl olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 kk rozmaring
  • 0,5 kk fokhagymapor
  • tengeri só
  • kb.20 olívabogyó
A tésztához keverd össze a lisztet az élesztővel, ad hozzá a cukrot és a sót. A langyos vizet keverd el az olívaolajjal, és add a lisztes masszához. Gyúrd homogén tésztává, és egy olívaolajjal kikent közepes tepsibe nyomkodd szét téglalap alakúra. Hagyd 1 órát letakarva pihenni. Közben egy lábasban melegítsd fel az olívaolajat, add hozzá az áttört fokhagymát, vedd le a tűzről, és keverd bele a fokhagymaport és a rozmaringot. Amikor a tészta megkelt, kend meg a rozmaringos olívaolajjal, és az ujjaiddal nyomkodj a tésztába kis gödröket. Egyenletesen oszd szét a tésztán az olívabogyókat és szórd meg tengeri sóval. Mehet be a 220C-ra előmelegített sütőbe, kb. 20 perc alatt kész is.

P.S: Olaszos vacsorahangulatban voltunk, így focaccia-t ettünk, paradicsomos, mozzarellás, bazsalikomos salátával. A fűszerek isteni ízt adtak ennek a finom kenyérlepénynek, a rozmaring pedig eszembe juttatta a lakodalmunkat, ahol rozmaring volt minden vendégvirágban, lila és rózsaszín szalaggal átkötve:)

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!

Tetszik a blogod!
Nagyon jók a receptjeid, az tetszik, hogy érthetőek, nincsenek túlbonyolítva!
További sok sikert és jó főzőcskézést!

Eva írta...

Szia Konyhatündér!

Köszönöm a feedbacket, a visszajelzéseknek mindig nagyon-nagyon örülök!!!És annak is, ha tetszenek a receptek!Igyekszem a továbbiakban is gyors, egyszerű és finom receptekkel szolgálni:)

Névtelen írta...

Szia!

Az én focacciam nagyon kiszáradt, kemény. Ilyen kell, hogy legyen? Mit ronthattam el? Úgy csináltam ahogy le van írva. Esetleg a tepsim nagyobb, mekkorában sütötted?

Köszi, Szilvi

Eva írta...

Szia Szilvi,

Én 20x30-as tepsiben készítettem, ha ennél nagyobb a tepsi, lehet, hogy annyival vékonyabbra lett nyújtva a tészta, és ez miatt lett szárazabb. Egyébként ez nem az a tipikus élesztős, puha tészta, mint pl. a kifliké, hanem valóban valamivel keményebb, de az olívaolaj a tetején nem engedi kiszáradni.Az is lehet, hogy erősebb a sütőd, próbáld esetleg kevesebb ideig, vagy kisebb hőfokon sütni. Remélem, tudtam segíteni.