3/15/2009

Zöldbabfőzelék



  • 1 kg zöldbab
  • 1 krumpli felkockázva
  • 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 vöröshagyma felkockázva
  • bors
  • vegeta
  • 1 ek margarin
  • 1 ek liszt
  • pici pirospaprika
  • ecet ízlés szerint
Pici olajat önts egy edénybe, dobd rá a krumplit, vöröshagymát, fokhagymát és a zöldbabot, és pirítsd egy kicsit. Önts alá kb. 1 decinyi vizet, keverd össze, fedd le, vedd kisebbre a lángot. Sózd, borsozd, és párold addig, amíg a zöldbab meg nem puhul (ha kell, önts alá időnként egy pici vizet). A rántáshoz olvaszd meg a margarint (lehet helyette 1-2 ek olajat is használni), és amikor már elég meleg, szórd rá a lisztet, és pirítsd aranybarnára. Ekkor vedd le a tűzről, keverj hozzá pirospaprikát, önts hozzá egy kis vizet, és az egészet keverd el. Ezzel meg is van a rántás, most az egészet ráöntöd a zöldbabra, összefőzöd, (só+bors+vegeta mehet rá ízlés szerint), majd ecettel ízesíted. Kész is:)

2 megjegyzés:

tökmagi írta...

lehet buta kérdés,de mi az az ajvár?még nem hallottam

Eva írta...

Egyáltalán nem buta kérdés, az ajvár igazából sült paprika ledarálva, így olyan krém állaga lesz, szoktak hozzá adni pici sült patlizsánt szintén ledarálva (2/3 - 1/3 arányban), áttört fokhagymát, sót és olívaolajat kevernek hozzá. Lehet cspősre is készíteni, ilyenkor a masszához adnak 3-4csípős paprikát is. Kis üvegekben szokták eltenni, mert sokáig eláll, és általában rostélyos húsok mellé kínálják. Egyébként Magyarországon is lehet készen venni a nagyobb hiperekben, azt hiszem a Podravka (horvát)által készítettet.És nagyon nagyon finom:)