A húsgombócokhoz:
- 500 gr vegyes darált hús
- 100 gr sonka felkockázva
- 40 gr parmezán
- 1 tojás
- 1 sárgarépa lereszelve
- 0,5 csomó petrezselyemzöld
- 1 kk őrölt piros paprika
- 2 zsemle vízbe áztatva, kinyomkodva
- 1 fej vöröshagyma
- fűszerkeverék
- bors
- 12 kisebb fej gomba
- 1,5 dl fehérbor
- 1,5 dl marhahúsleves (jó kockából is)
A sajtszószhoz:
- 4 ömlesztett kockasajt
- 100 gr majonéz
- 1 dl tejföl
- 4 ek tej
- 2 ek worchester szósz
- 1 kk mustár
- fűszerkeverék
- bors
A húsgombócokhoz az összes hozzávalót egy tálba teszed, és jól összegyúrod. Gombócokat formálsz a masszából, és mindegyik közepébe nyomsz egy-egy fej gombát, és körbevonod a hússal. Az így elkészített gombócokat muffinfirma mélyedéseibe teszed, majd mindegyik mélyedésbe locsolsz a fehérbor+marhahúsleves keverékéből. A tepsit letakarod alufóliával, és beteszed a sütőbe 200 C-ra, olyan 25 percre. Ezután leveszed az alufóliát, és sütöd még egy picit (olyan 15 percet), hogy szép színe legyen. A sajtszósz hozzávalóit 1 tálba teszed, botmixerrel összeturmixolod, és ezzel leöntve tálalod a húsgombócokat.
P.S: A húsgombócokat legjobb fele marha, fele sertés darált húsból készíteni. Én most tekintettel a hasamban dorbézoló kis pasira, a fehér bort kihagytam, helyette 3 deci húslevest használtam, a zsömlék helyett pedig 2/3 bögre zsemlemorzsát tettem a masszába. Isteni finom a sajtszósszal leöntve. Párolt zöldségekkel és paradicsomsalátával ettük:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése