Tésztához:
- 250 gr túró
- 2 tojás
- 2 dl tejföl
- 1 margarin
- 1 ek só
- 1 kocka élesztő
- 1 dl langyos tej
- 2 kk cukor
- 600 gr liszt
- 200 gr reszelt sajt
- olívaolaj
- 1 tojás felverve
- reszelt sajt
- köménymag/szezámmag/napraforgómag stb.
Egy edényben keverd össze az áttört túrót, a tejfölt, a tojásokat, margarint és a sót. Közben melegítsd langyosra a tejet, keverj bele 2 kk cukrot, és futtasd fel benne az élesztőt. Add ezt is az előző masszához. Keverd hozzá a lisztet, és gyúrd addig, amíg a tészta össze nem áll. Ekkor takard le, és hagyd kb. fél órát pihenni. A tésztát nyújtsd téglalap alakúra, kend meg vékonyan olívaolajjal, és szórd meg reszelt sajttal. Ekkor tekerd fel, mint a beiglit, és nyújtsd ismét téglalap alakúra. Szaggass belőle pogácsákat, tetejüket kend meg tojással, szórd meg reszelt sajttal és süsd 200 C-ra előmelegített sütőben.
P.S: Kriszta barátnőm átküldött nekem emailen egy nagyon jó, és használható - ráadásul fényképes!- receptgyűjteményt, amiben finomabbnál finomabb péksütemény receptek vannak. Első ránézésre kiszúrtam ezeket a pogácsákat, és megkapták a kiszemelt áldozat titulust.Hamar-gyorsan el is készítettem őket, és azt kell, hogy mondjam, hogy kevés finomabb pogácsát ettem. A legnagyobb bókot pedig Anyósomtól kaptam, aki azt mondta, hogyha drága férjem Carlos nem mondta volna, hogy én készítettem őket, azt hitte volna, hogy cukrászdából hozattuk:)
Szóval, hogy visszatérjek még pár praktikus részletre a recepttel kapcsolatban: Tehát első körös volt a sajtos tetejű pogácsa, amit síma pogácsaszaggatóval szaggattam, és mint tudjuk, ilyenkor egy csomó tészta szokott visszamardni. A maradék tésztát ismét összegyúrtam, kinyújtottam, feltekertem, kinyújtottam, tetejét bevagdostam, és símán késsel kockákat vágtam belőle. Ismét csak lekentem őket tojással, megszórtam köménymaggal (ezt drága Carlosom miatt tettem, mert szerinte az nem is pogácsa, amin nincs köménymag) és irány be a sütőbe.
És még:
P.S: Kriszta barátnőm átküldött nekem emailen egy nagyon jó, és használható - ráadásul fényképes!- receptgyűjteményt, amiben finomabbnál finomabb péksütemény receptek vannak. Első ránézésre kiszúrtam ezeket a pogácsákat, és megkapták a kiszemelt áldozat titulust.Hamar-gyorsan el is készítettem őket, és azt kell, hogy mondjam, hogy kevés finomabb pogácsát ettem. A legnagyobb bókot pedig Anyósomtól kaptam, aki azt mondta, hogyha drága férjem Carlos nem mondta volna, hogy én készítettem őket, azt hitte volna, hogy cukrászdából hozattuk:)
Szóval, hogy visszatérjek még pár praktikus részletre a recepttel kapcsolatban: Tehát első körös volt a sajtos tetejű pogácsa, amit síma pogácsaszaggatóval szaggattam, és mint tudjuk, ilyenkor egy csomó tészta szokott visszamardni. A maradék tésztát ismét összegyúrtam, kinyújtottam, feltekertem, kinyújtottam, tetejét bevagdostam, és símán késsel kockákat vágtam belőle. Ismét csak lekentem őket tojással, megszórtam köménymaggal (ezt drága Carlosom miatt tettem, mert szerinte az nem is pogácsa, amin nincs köménymag) és irány be a sütőbe.
És még:
- viszonylag jó sok lett belőle
- istenien réteges pogácsa
- másnap is finom puha marad
- olyan 1,5 cm vastagra érdemes nyújtani, hogy szép magas pogácsákat kapjunk
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése