11/27/2008

Diós sós tekercs


Tészta:
  • 6 tojás
  • 1 dl tej
  • 6 ek darált dió
  • 1 ek liszt
  • 1 sütőpor
Töltelék:
  • tejföl
  • 400 gr túró
  • 150 gr gépsonka
  • 8 csemegeuborka
  • 1 piros olajos paprika
A tojások sárgáját összekevered a tejjel, a darált dióval, a sütőporral elkevert liszttel és a sóval. A fehérjét kemény habbá vered, és hozzáforgatod az előző masszához. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöd, és 200 C-ra előmelegített sütőben sütöd, amíg szép barnára nem sül. Egy konyharuhát benedvesítesz, ráborítod a tésztát, leveszed róla a sütőpapírt, és a konyharuha segítségével szorosan feltekered, hagyod hűlni. Most jön a töltelék. Felkockázod apróra a sonkát, a csemegeuborkát és a paprikát, hozzáadod a túrót, adsz hozzá egy pici sót, és jól elkevered. A tekercset "kibontod", vékonyan megkened a tejföllel, és egyenletesen elosztod rajta a tölteléket, úgy, hogy az egyik végén legyen 2-3 cm-nyi hely üresen hagyva. Az ezzel ellentétes oldalról feltekered az egészet, fóliába csomagolod, és mehet a hűtőbe. Ezután már csak szeletelni kell, és enni:)
P.S: Forrás:Dobra hrana, broj 13, 2008 novembar. Elég gyorsan elkészült, és isteni finom lett!:)A tölteléket persze lehet variálni, és a tejfölbe aki szereti, tehet egy kis majonézt is. Kívülről be lehet vonni krémsajttal, és díszíteni petrezselyemlevéllel, szeletelt zöldségekkel stb., de anélkül is nagyon szép:)

2 megjegyzés:

KataKonyha írta...

Ez fantasztikusan jól néz ki, és ráadásul nem is láttam még így tésztával hasonlót:)

Eva írta...

Szia Kata,
Igen, ráadásul finom is, érdemes kipróbálni:) Csináltam egy "sós tekercs" cimkét is, mert van még egy csomó ehhez hasonló receptem, és mind nagy kedvenc nálunk. Családi összejövetelekkor szoktam előételnek felszolgálni, mert gyorsan elkészül, viszonylag nagy menniységben. A tésztát lehet spenóttal készíteni akkor zöld színű a tekercs, vagy ajvárral, akkor piros. Szóval rengeteg a variáció:)Jó sütögetést Neked!