11/26/2008

Töltött paprika



Töltelék:
  • 500 gr darált hús
  • 1 bögre rizs
  • 1 fej hagyma apróra vágva
  • 1 sárgarépa lereszelve
  • 1 kk Vegeta
  • 0,5 kk bors
  • 0,5 kk pirospaprika
  • 1,5 ek olaj
  • 1,5 ek víz
  • 1 zacskó fasirt/töltött paprika fűszerkeverék
Rántás:
  • 2 ek liszt
  • 3 ek olaj
  • 1 kk Vegeta
  • 3-4 dl paradicsomlé
És még:
  • 10 paprika
  • petrezselyem
A töltelék hozzávalóit összekevered, a paprikákat megtisztítod, és megtöltöd. Szorosan helyezd őket egymás mellé egy lábasba, és öntsd rájuk annyi meleg vizet, hogy kb. 3/4-ig lepje el a paprikákat. Így főzd közepes lángon 40 percig. Most jön a rántás. Egy kiseb serpenyőben hevítsd fel az olajat, majd öntsd rá a lisztet, kevergesd, amíg aranyszínűre nem pirul. Ekkor vedd le a tűzről, öntsd rá a paradicsomlevet, add hozzá a Vegetát, keverd csomómentesre, és tedd vissza a tűzre, ésa főzd 15 percig, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor már csak a rántást hozzákevered a paprikákhoz, és hagyod még egy picit főni, sózd ízlés szerint, és add hozzá az apróra vágott petrezselymet is, és már kész is.



P.S: Ha kerek paprikát töltesz, nem ilyen hegyeset, mint én most, akkor a legjobb fejjel lefelé a lábasba állítani őket, és úgy főzni. Ha ez nem megoldható, akkor 1-1 szelet krumplival "lezárhatod" a paprikákat, így biztos nem jön ki a töltelék. A fűszerkeveréket, amit a töltelékhez használok, fel kell oldani 2 dl vízben, és egész sűrű masszává áll össze. Nem tudom, hogy Magyarországon lehet-e ilyet venni, igazából még nem is néztem, de az biztos, hogy fantasztikus találmány, mert ízre is isteni, plusz összefogja a tölteléket. Ennek hiányában mehet a töltelékbe 1 tojás is (és ízlés szerint plusz fűszerek), ha esetleg túl lazának tűnne. Mi a lébe nem szoktunk cukrot tenni, és nem készítjük sűrűre, mert így jobban szeretjük:)

Nincsenek megjegyzések: