6/30/2009

Zsúrpogácsa


Tésztához:

  • 48 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • só ízlés szerint
  • 1 tojás
  • 1 sütőpor
  • 2 dl tejföl
Tetejére:
  • 1 tojássárgája

A tészta hozzávalóit gyúrd össze kompakt masszává, lisztezett felületen nyújtsd ujjnyi vastagra, majd szaggass belőle pogácsákat. Tedd őket sütőpapírral bélelt tepsibe, tetejüket egy késsel kockázd be, majd kend le a tojássárgájával. Mehet az egész be a 180 C-ra előmelegített sütőbe, amíg aranybarnára nem sül.

P.S: És íme az eredeti recept, nem az a puha, hanem az az igazi omlós, szájban olvadó pogácsáé:)


P.S.2: Biztosan mindenki felismerte, hogy ez bizony egy Váncza recept, az örök klasszikus Váncza süteményeskönyvből, ami szinte minden házban megtalálható. Az enyémben is. És érdekes módon került oda, aminek külön története van. Kislány koromban, lehettem 7-8 éves, megboldogult Nagytatámmal kedvenc időtöltésünk volt, hogy keresztrejtvényt fejtettünk. Természetesen együtt. Ő súgott, én pedig nagy szorgalommal véstem a betűket a négyzetekbe. Tata úgy gondolta, hogy ne dolgozzunk hiába, beküldi a nevemben a megoldást az újvidéki Forum szerkesztőségébe, és mivel a Magyar Szó és a Családi Kör keresztrejtvényét is megfejtettük, beküldte hát mindkét megoldást. Már szinte meg is felejtkeztünk az egészről, amikor a következő heti újságban legnagyobb meglepetésemre, szembetalálkoztam a saját nevemmel, mint nyertesével. És mit ad Isten, ugyanazon a héten a másik újságban is nekem kedvezett a szerencse. Izgatottan vártam, hogy vajon milyen nyeremény fog érkezni. Nem kellett sokáig várni, a postás 2 csomagot is hozott, majd elment. És bizony, mindkét csomagban ott lapult a piros fedeles, aranybetűs Váncza süteményeskönyv. Már akkor is tetszett, mert minden recept mellett volt szép illusztráció is, így nagyon szerettem lapozgatni. Ez a mai napig így maradt, egyrészt mert elronthatatlanok és isteni finomak a receptek, másrészt mert tetszik az az archaikus nyelvezet, amivel a receptek íródtak, és még azért is, vagy leginkább azért, mert olyankor mindíg eszembe jut az én drága Nagytatám, akire mindig mérhetetlen szeretettel gondolok. Arra gondoltam, hogy nyitnék egy "Kipróbált Vánczás receptek" blokkot is a blogomban, mit szólnátok hozzá?

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jó ötletnek tartom a "Kipróbált Vánczás receptek" blokkot, ugyanis nekem is van egy ilyen süteményes könyvem, a drága nagymamámtól örököltem, ő emlékszem sokat sütött belőle. Nyogodtan indithatod, kiváncsian várom :)
Ildikó

JD írta...

Nagymamám hagyatékaként nekem is megvan ez Váncza könyv :) Köszi, hogy eszembe juttattad, mert már régen volt a kezemben.

JD írta...

És ami lemaradt: kiváló ötletnek tartom a Vánczás blokkot! :)

tökmagi írta...

én nagyon örülnék egy ilyen blognak.:)

Eva írta...

OK, Lányok, akkor a "Váncza receptek" címke alatt fognak futni az innen származó recetpek!És köszi mindannyiótoknak a véleményt, kommentet:)

csahebo írta...

Szia!

Nekem is van egyértékes példányom, a férjem nagymamájától. Pár éve félrehúzott a kopott, zöld kredences konyhájában és könnyes szemmel azt mondta: ugye nem fogjátok Majd ezt a tűzbe dobni..? Hát persze, hogy nem! -ígértem. A 30. születésnapomra becsomagolva, szépen letisztogatva, remegő öreg betűkkel írt jókívánságokkal az elejében, megkaptam A Könyvet. Szerencsére a most 85 éves Dédi remek egészségnek örvend, de már nem süt. Így mindig viszünk egy kis Váncza sütit, ha meglátogatjuk őket. Én imádok sütni, úgyhogy az Isten áldja meg a Mamamát ezért a szép ajándékért!
Ui: Szuper az oldal, most találtam rá, de szép szisztematikusan végig fogom olvasni. Ha gondolod, szívesen segítek a kipróbált Váncza részeknél, számtalan receptet elkészítettem már, mind-mind tökéletes lett. Minden jót!

Eva írta...

Csahebo,

de szép, amit írtál!Jó egészséget még sok sok évig a Mamának!Szívesen veszem, ha megírod, melyik recepteket készítetted el, melyek a favoritok. Ha van hozzá fotód, azt is küldhetsz, és felteszem majd az oldalra. Emailem: evaeva013@gmail.com

Puszi, és további jó sütögetést!