4/14/2010

Galatopita - Görög tejes pite


  • 5 bögre tej
  • 125 gr margarin/vaj
  • 1 bögre gríz (búzadara)
  • 1 bögre cukor
  • 3 tojás
  • fahéj
Forrald fel a tejet a margarinnal, majd add hozzá a cukrot és a grízt, keverd kézi mixerrel addig, amíg be nem sűrűsödik.Ekkor vedd le a tűzről, hagyd kb. 5 percig hűlni, majd keverd hozzá mixerrel az enyhén felvert tojásokat. Az így kapott masszát öntsd vajjal kikent piteformába, majd süsd 180 C-on nagyjából 50 percig. Kapcsold ki a sütőt, és a pitét hagyd a sütőben még egy olyan 10 percig. Vedd ki, hagyd hűlni, majd szeleteld. Tálalhatod fahéjjal meghintve lekvárral, gyümölcsszósszal, vagy hagyhatod símán üresen is, isteni finom!
P.S: A sütésben-főzésben napról napra elvarázsol, hogy annyira hétköznapi dolgokból mennyire hihetetlenül finom dolgokat lehet elkészíteni. A görög konyhát imádom, és ez a pite egyszerűen csodálatos! Bár a görög sütemények legtöbbször cukorsziruposak és a tömör gyönyör kategóriába tartoznak, ez a pite egyáltalán nem túl édes, pont olyan, amilyennek lennie kell. A recept Sam Sotiropoulos, kedves görög gasztro blogger társunk családi öröksége, fantasztikus görög receptjeit pedig a http://www.greekgourmand.com/ blogon találjátok meg. Sam még egy video receptet is készített a Galatopitájáról, lent megtekinthetitek:)(Én is az alapján készítettem). Az elkészült Galatopitát mi cseresznye slatkoval ettük, és istenien harmonizált a tejes pitével:) (A slatko egyébként cukorszirupban eltett gyümölcs - cseresznye, málna, szamóca, birsalma dióval, szilva dióval, füge mandulával, szeder, de még görögdinnye héjból is készülhet - legtöbbször egy-egy szelet citrommal és vanília rúddal készítve. Készítik a görögök, a szerbek, és szinte kivétel nélkül megtalálható az összes balkáni nép konyhájában. Receptet hozok, hamarosan úgyis jönnek a friss gyümölcsök)És végül itt van Sam videoreceptje, remélem, élvezni fogjátok:)))



Ti is elkészítettétek:)
Melinda

7 megjegyzés:

Melinda írta...

Kedves Eva!
Gratulálok a blogodhoz, remek receptjeid és ínycsiklandozó fotóid vannak! A görög tejes pitét pedig - ha sikerül időt csípnem rá - még ma elkészítem.
Üdv: Melinda

sz.marika írta...

Ez megint nagyon jó...köszönjük!

Bianka írta...

Mennyei lehet, nagyon guszta

Adri írta...

Ez nagyon finom lehet! És szép is! :)

Melinda írta...

Remek receptnek ígérkezett előre, de még remekebb utólag. A video 6 perces és tényleg szinte annyi idő elég az előkészítéshez. A végeredményt megmutatnám: www.kreatorta.blogspot.com Köszönöm az ötletet!

Ami írta...

Milyen jó kis recepteket teszel fel! Ez is tökjó. Kipróbálom :)

Eva írta...

Lányok, köszönöm, örülök, hogy tetszik Nektek! Melinda, Te pedig extra gyors voltál, nagyon szép lett a pitéd, be is linkeltelek a recepthez:)Puszi mindannyiótoknak:)