6/27/2008

Meggyes pite, túrós pite






Tészta:
  • 25 dkg margarin
  • 7 dkg cukor
  • pici só
  • 1 dl tejföl
  • 3 dkg élesztő
  • 45 dkg liszt
  • 1 tojássárgája

Töltelék:

Meggyes:
  • 1 kg meggy
  • 10 dkg darált dió
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 15 dkg cukor
  • fahéj

Túrós:
  • 50 dkg túró
  • 5 dkg mazsola
  • 1 citrom héja reszelve
  • 15 dkg porcukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 ek vaníliás pudingpor
  • 2 tojás
Tetejére:
  • 1 tojás
  • porcukor

Elmorzsolod a lisztet a margarinnal, a tejfölben elkevered az élesztőt, és a tojássárgájával, a cukorral és a sóval együtt a lisztes masszához adod, majd meggyúrod a tésztát. Mehet pihenni fél órára a hűvösre. Utána két részre osztod, az egyik részét kinyújtod akkorára,mint a tepsi, megy be a margarinozott, lisztezett tespibe. Erre a töltelék, majd a másik fél kinyújotott tészta. Lekened egy tojással + a megmaradt tojásfehérjével, megszúrkálod és fél órára belököd a sütőbe 180 C-on. Ha kész, megszórod porcukorral.

Meggyes töltelék:A meggyet kinyomkodod, megy rá cukorral elkevert fahéj, a darált dió és a zsemlemorzsa.

Túrós töltelék: A túrót összetöröd, hozzáadod a tojások sárgáját, porcukrot, vaníliás cukrot, mazsolát, pudingport, citromhéjat, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatod. Kész is.

P.S: Ez egy Rama recept, finom lett. Mivel nem tudtam eldönteni, hogy túrósat csináljak-e, vagy meggyeset, így a töltelék hozzávalóit megfeleztem, és fél adag meggyeset és fél adag túrósat csináltam. Tészta természetesen normál mennyiség. Ez így jó volt, mert egy tésztával két fajta sütink lett.

Nincsenek megjegyzések: