6/28/2008

Sós kosárkák



Tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 1 kk sütőpor
  • 1 tojás
  • 120 gr vaj
  • 0,5 kk só
  • 0,5 kk őrölt paprika
  • tej szükség szerint
Töltelékek:


1) Tonhalas-olívás:
  • 2 konzerv tonhal
  • 3 főtt tojás felkockázva
  • 3 felkockázott savanyú uborka
  • 2 tejföl
  • 100 gr majonéz
  • 10 felkockázott fekete olívabogyó
2)Sült paprikás:
  • 7 sült paprika felkockázva
  • 0,5 kg túró
  • 30 gr pirított szezámmag
3)Csirkés-földimogyorós:

  • 0,5 kg párolt zöldség vegyesen felkockázva
  • 0,5 kg főtt csirkemell felkockázva
  • 3 tejföl
  • 1 ek mustár
  • 1 ek majonéz
  • 3 savanyú uborka felkockázva
  • só, bors
  • 200 gr pörkölt, darált földimogyoró
A tésztához gyúrd össze az összes hozzávalót. Ha szükséges, adj hozzá annyi tejet, hogy a tészta összeálljon. Csavard fóliába, és tedd 1 órára a hűtőbe. Ez után pici gombócokat formálj a tésztából, és tedd a kosárformába, de úgy, hogy a közepén bemélyedés legyen a tölteléknek. 180 C-on sütöd 15 percig, majd hagyod őket kihűlni. Utána töltöd őket ízlés szerint.


P.S: Ebből a mennyiségből olyan 25 közepes kosár lesz. Akár le is fagyaszthatod őket, utána ugyanolyan finomak, így jó, ha van belőle tartalék váratlan vendégek érkezésekor.Természetesen ez csak pár változat a töltelékre, de variálhatsz is kedvedre. Én szoktam orosz salátával vagy körözöttel is tölteni. Ez az adag orosz salátás és sült paprikás töltelékkel készült:)Ja, és azt elfelejtettem mondani, hogy a kosárformákat hála a Jó Istennek, nem kell sütés előtt kikenni, csak úgy megy bele a tészta, egyáltalán nem ragad bele!

2 megjegyzés:

VOKinga írta...

Nagyon helyes kis kosárkák, ezt muszáj lesz Utánad csinálnom! :)

Eva írta...

Szia Anyamanya:)Remélem, ízleni fog Neked és a család többi tagjának is:)