10/19/2008

Birsalmás-mogyorós pite



Tészta:
  • 120 gr vaj
  • 70 gr cukor
  • 2 tojás
  • 300 gr liszt
  • 0,5 sütőpor
Töltelék:
  • 270 gr sárgabaracklekvár
  • 1 kg birsalma
  • 1 ek citromlé
  • 1 bögre darabolt mogyoró
  • 1 vaníliáscukor
  • porcukor a szóráshoz

A tészta hozzávalóit gyúrd össze, és tedd legalább fél órára a frizsibe. A birsalmát hámozd meg, reszeld le, locsold meg a citromlével. A tésztát nyújtsd ki, és tedd vajazott-lisztezett kerek formába. Pár helyen szurkáld meg villával, kend meg a baracklekvárral, majd egyenletesen oszd el rajta a reszelt birsalmát. 180 C-ra előmelegített sütőben süsd 20 percig, vedd ki a sütőből, majd szórd meg a mogyoróval és a vaníliáscukorral, majd süsd további 10 percig. Porcukorral megszórva tálald.


P.S: Ebben a sütiben nincs sok cukor, ezért kifejezetten savanykás desszert, mert dominál benne a birsalma. Így csak azoknak ajánlom, akik szeretik a savanykás ízeket. Számomra a birsalma, a sütőtök mellett, kifejezetten őszi gyümölcs, így ahogy jön a hidegebb idő, biztosan készítek valami sütőtököset, vagy birsalmásat. De leginkább mindkettőt:)


1 megjegyzés:

Lila Kancsó írta...

Nagyon finom süti! Én is elkészítettem, és ha nem probléma, akkor a blogomba is leírtam a receptet, természetesen linkkel együtt! :)

üdv,
Morzsa