12/14/2008

Tejszínkrémes krumpli



  • 1 kg krumpli
  • 2 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 vöröshagyma
  • bors
  • 60 gr vaj
A krumplit mosd meg, hámozd meg, és szeleteld fel 1 cm-es karikákra. Egy lábasba tedd bele a felkarikázott krumplit, a tejszínt és a tejet, tedd bele egészben a vöröshagymát, a fokhagymát pedig apróra szeleteld fel, és azt is tedd bele, hagyd felforrni. Vedd alatta kisebbre a lángot, és hagyd még egy picit főni, közben keverd meg párszor. Sózd, borsozd ízlés szerint. Egy tűzálló tálat vajazz ki, vedd ki a vöröshagymát, és az egészet öntsd át a tűzálló tálba. A tetejére tedd a megmaradt vajat apróra szeletelve. Mehet az egész a 250 C-ra előmelegített sütőbe kb. 20 percre, illetve amíg a krumpli tetején kéreg nem képződik. Ekkor vedd ki a sütőből, és hagyd állni kb.10-15 percig, hogy a krumpli magába szívja a tejszínkrémet.
P.S: Eredeti recept itt. Hát, ez tényleg a legkrémesebb krumpli, amit valaha is ettem. Az elején picit kevésnek tűnt a tej+tejszín mennyisége ennyi krumplihoz, de utána amikor betettem a sütőbe, akkor láttam, hogy a tejszín felbugyog a krumpli tetejére, és az egész így sül. A krumpli tetején egy vékony tejszín réteg képződik, alatta pedig krémmé sűrűsödik össze a tej+tejszín keveréke, amit a krumpli magába szív. Nagyon finom:)

Nincsenek megjegyzések: